Americké akcie poprvé končily nad 26 tisíci body. Pomáhá jim i růst firemních zisků

Americký akciový index Dow Jones ve středu poprvé v historii uzavřel obchodování nad 26 tisíci body. Tuto hranici sice prorazil již v úterý, ale poté klesl.  Předchozí rekord – překonání 25 tisíc bodů – přitom index, který zahrnuje třicítku předních akcií,  dosáhl teprve letos 4. ledna. Nyní tak zaznamenal svůj nejrychlejší tisícový skok od svého zrodu v roce 1896.

Na vzestup amerických akcií má vliv celosvětový hospodářský růst. Navíc více než tři čtvrtiny ze 36 podniků z indexu S&P 500, které zatím publikovaly své výsledky za čtvrté čtvrtletí, překonaly svými zisky očekávání trhu.

„Tyto pozitivní úpravy jsou nejsilnější, které jsme v posledních letech viděli,“ řekl agentuře Reuters šéf stratég Keith Lerner ze společnosti Sun Trust Advisory Services.

Posílily například akcie výrobce letadel Boeing, který se dohodl na vytvoření společného podniku pro výrobu sedadel do letadel s firmou Adient, výrobcem sedadel do automobilů. Akciím firmy IBM pak k vysokému růstu pomohlo lepší hodnocení od analytiků.

Významné investice ve Spojených státech, které mají v následujících pěti letech vytvořit 20 tisíc míst,  pak oznámila technologická společnost Apple. 

Index Dow Jones stoupl ve středu o 1,25 procenta na 26 115, 65 bodů. Další významný index, S&P 500, přidal 0,94 procenta na 2802,56 bodů. Dařilo se také indexu technologického trhu Nasdaq, který vzrostl o 1,03 procenta na 7298,28 bodů.

Přitom v loňském roce, kdy stoupl o 25 procent, již index Dow Jones dosáhl pozoruhodných vzestupů. Nad 20 tisíci body uzavíral 25. ledna, prvního března se poprvé dostal nad 21 tisíc bodů a 2. srpna pak nad 22 tisíc bodů. Nad 23 tisíci body poprvé končil 18. října. Nad 24 tisíci body uzavřel 30. listopadu 2017.