Vedení ČD se otřáslo v základech. Žaluda končí, nastupuje Zelený

Praha - Teprve dnes zvolené představenstvo Českých drah (ČD) odvolalo generálního ředitele státní firmy Petra Žaludu. Jeho post nově obsadí bývalý ředitel drah Dalibor Zelený. Nedávno zvolená dozorčí rada ČD přitom všechny členy představenstva firmy, včetně předsedy Petra Žaludy, odvolala ještě během odpoledne. Kromě Zeleného do představenstva usedli Daniel Kurucz a Pavel Švagr. Žaluda přitom k odvolání z čela drah neviděl důvod: „Hospodaření ČD se zlepšuje, a to navzdory růstu nákladů, především cen elektřiny, nafty nebo poplatku za dopravní cestu.“

Zdeněk Žák, ministr dopravy

  • „Pan Dalibor Zelený je v evropském měřítku jednou z nejvíce respektovaných manažerských osobností. On už jednou ČD velmi úspěšně řídil a poté, co odešel z Českých drah, tak vytáhl z bryndy několik velmi významných podniků a nasměroval je na cestě k prosperitě. Hodně si slibuji od toho, že by se mu něco takového mohlo podařit i v případě Českých drah.“
  • „Petr Žaluda přinesl do managementu Českých drah metody dravého manažera takového toho amerického typu. Bezpochyby se také jeho působení projevilo obrovskými investicemi, které se pozitivně podepsaly na tváři Českých drah, ale bohužel také na tom velkém zadlužení. Většinu věcí ale nemám za zlé panu Žaludovi, ale těm, kteří selhali v jeho řízení.“

Žák zdůvodnil, co za odvoláním představenstva stálo 

Ministr Žák v rozhovoru pro ČT uvedl, že hlavním důvodem odvolání představenstva byl příliš extenzivní přístup stávajícího managementu k řešení ekonomické situace Českých drah. Podle něj konkrétně šlo o dosahování výsledků hospodaření za cenu vysokého zadlužování společnosti, což ohrožuje řadu pracovních míst v této státní firmě.

Druhým důvodem byly podle Žáka příliš velkorysé výdaje na některé neproduktivní aktivity firmy, například prudký nárůst nákladů na externí právní služby ve výši skoro 100 milionů korun, a to přestože ČD mají svou armádu právníků. 

Staronovým šéfem Českých drah se stal Dalibor Zelený

Dalibor Zelený (56) bývalý ředitel Českých drah, ve funkci byl od září 1998 do března 2003. Později pracoval od října 2006 do dubna 2008 jako ředitel společnosti Železnice SR, která má na Slovensku na starosti správu železniční infrastruktury. Nyní působí jako konzultant evropských projektů, podle obchodního rejstříku zasedá v dozorčí radě firmy Oredo, která koordinuje veřejnou dopravu v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Na podzim 2010 byl zvolen jako nestraník na kandidátce ČSSD do zastupitelstva České Třebové.

Jako šéf Českých drah prožil mj. transformaci firmy ze státní organizace na akciovou společnost, podepsal i dodatek smlouvu na nákup pendolin, což později prošetřovala policie. Zelený jakákoli podezření odmítl.

Dozorčí rada ČD odvolala z představenstva společnosti také Romana Bočka, kterého stíhá policie v kauze kolem blízké spolupracovnice Petra Nečase Jany Nagyové. Konkrétně jde o část týkající se údajné politické korupce. 

Žaluda se v představenstvu drah pohyboval od února 2008 a měsíčně si celkem přišel na půl milionu korun. Po odvolání z čela firmy má dostat zlatý padák ve výši 24 platů, tedy 12 milionů korun.

Žaluda se odvolání představenstva nechal slyšet, že dnešní zasedání bylo nestandardní. Bývalo prý zvykem, že se jednání dozorčí rady představenstvo účastnilo, tentokráte ale bylo prý vedení firmy posláno pryč a poté bylo všem členům představenstva sděleno, že jsou kvůli neuspokojivým výsledkům odvoláni. Pro Žaludův konec v představenstvu hlasovali všichni noví členové rady, jež nedávno dosadil právě ministr Žák.

Dozorčí rada se proto dnes zabývala také hospodařením firmy - České dráhy minulý týden zveřejnily, že jim v prvním pololetí stoupl provozní zisk skoro o polovinu. Lepšího výsledku dosáhla meziročně i dceřiná firma státního dopravce ČD Cargo. Podle slov ministra dopravy je to ale jen vytržený střípek, který o ničem nevypovídá. 

„Za pana Žaludy se pozice ČD velmi stabilizovala a zlepšila, na druhou stranu byl v čele firmy dlouho. Je potřeba si uvědomit, že šéf ČD má mimořádně komplikovanou pozici, neboť v tomto resortu se rychle mění vedení – pan Žaluda tam zažívá osmého ministra. Odvedl spoustu slušné práce, zároveň se však objevilo i pár otazníků. Aby bylo možné posoudit působení pana Žaludy a jeho kvalitu, tak je potřeba udělat podrobnou kontrolu firmy, což se určitě panu Žákovi nemohlo podařit za dva týdny, co je ve funkci,“ řekla dopoledne ve Studiu ČT24 redaktorka Aktuálně.cz Zuzana Kubátová.

  • České dráhy autor: Jan Langer, zdroj: ČT24
  • České dráhy zdroj: ČT24

„K rezignaci nevidím žádný důvod. Hospodaření ČD se zlepšuje, a to navzdory růstu nákladů, především cen elektřiny, nafty nebo poplatku za dopravní cestu,“ prohlásil ještě před zasedáním rady Žaluda. Vlakem podle něj jezdí také více lidí a daří se modernizovat zastaralý vozový park.

Personální změny se zřejmě dotknou i dalších státních či polostátních firem. Třeba těch, které spadají pod ministerstvo financí nebo ministerstvo zemědělství. Jeho šéf Miroslav Toman, pod kterého spadá například Budvar nebo Lesy ČR, hodlá zkoumat fungování dozorčích rad těchto podniků.

Naproti tomu ministr financí Jan Fischer už avizoval, že chce vyšachovat některé členy z firem, které spadají pod jeho resort. Například Marka Šnajdra z Čepra nebo Alexandra Vondru z Českého aeroholdingu. Fischer chce také změnit pravidla pro obsazování rad. Jisté ale je, že do té doby může šach mat potkat mnoho členů dozorčích rad.