Samsung válcuje konkurenci i Apple, a to po celém světě

New York – Přestože ve Spojených státech vede pátá řada telefonu iPhone žebříčky prodejů, jinde ve světě se novince z dílny amerického výrobce Apple tolik nedaří. Třeba v Číně ztratila firma ve srovnání s loňskem 14 procent a tamnímu trhu vévodí konkurenční Samsung se svým přístrojem Galaxy S4. Samsungu podle firmy Strategy Analytics ve druhém kvartálu patřila zhruba třetina prodejů chytrých mobilů po celém světě.

Svá prodejní maxima Samsung letos ještě nepřekonal, ale do třetího čtvrtletí vstoupil s nižšími cenami. Tím přilákal spotřebitele ze střední vrstvy. Se svými telefony v cenových relacích od 200 do 400 dolarů ovládl více než polovinu trhu. S modelem S4 pak oslovil především bohatou klientelu. 

„Jak ale Samsung ukázal, mnohem více než na cenu se na čínském trhu soustředí na objem prodejů,“ uvedl reportér agentury Reuters Jon Gordon. Samsung podle odborníků těží i z toho, že se nebojí spolupracovat s místními partnery. Třeba s oblíbeným provozovatelem sdílené fotogalerie Poco, jejíž služby využívá měsíčně 30 milionů klientů.

Podíl Applu na trhu chytrých telefonů je nejnižší za čtyři roky

Podíl americké společnosti Apple na celosvětovém trhu chytrých telefonů se podle údajů výzkumné společnosti ABI Research ve druhém čtvrtletí snížil na 13,1 procenta a byl nejnižší od léta 2009. Ve stejném období loni měl Apple na trhu podíl 16,6 procenta.

Podíl Applu klesl, přestože prodej jeho iPhonů stoupl na 31,2 milionu z 26 milionů loni. Růst prodeje je však podle ABI Research pomalejší než růst celého trhu. Tržní podíl klesl podle ABI i jedničce na trhu, jihokorejské společnosti Samsung. Třetí příčka patří jihokorejské LG Electronics a čtvrtá čínskému Lenovu.

A jak to vypadá s prodeji v Česku?

S velkým přehledem dominuje Samsung i českému trhu s mobilními telefony. Vysvětlení je podle odborníků jednoduché. „Samsung nejvíce těží jednak z toho, že používá Android, který je daleko rozšířenější než operační systém iOS Applu, a jednak těží z toho, že dokáže nabídnout široké portfolio telefonů v různých cenových relacích,“ vysvětluje Martin Zikmund z portálu Mobil.cz. 

Samsung versus Apple versus zbytek trhu (zdroj: ČT24)

V prvních měsících roku vévodil žebříčku prodejů v Česku právě Samsung. Se svým modelem Galaxy S3 za sebou nechal i konkurenční iPhone 5. Jihokorejský výrobce má na tuzemském trhu zhruba 40procentní podíl, přitom na Apple zbývá jen několik málo procent.

Vydáno pod