Farma pro Polívku není úplný debakl, soud uznal jeho pohledávky

Brno - Herci Bolkovi Polívkovi brněnský krajský soud vrátil naději, že ještě někdy uvidí alespoň část peněz, které do farmy v Olšanech na Vyškovsku vložil. V přezkumném řízení uznal totiž jeho pohledávky za 8,9 milionu korun.

Vedle pohledávek Bolka Polívky, které jsou nezajištěné a v případě zpeněžení farmy nemají přednost, uznal soud zejména pohledávku hercova přítele Alexandra Seidla ve výši 3,5 milionu korun. Seidl je díky odkoupení zajištěné pohledávky UniCredit Bank ve výši 326 tisíc korun ve věřitelském výboru. Neuspěl ale s pohledávkou 7,5 milionu, kterou podal přes firmu CYGNET. Soud ji na návrh insolvenčního správce, který popírá její pravost, neuznal.

Farma Bolka Polívky se ocitla v konkurzu proto, že jako společnost nebyla schopna splácet závazky. Dosáhly výše 56 milionů korun, soud prozatím uznal zhruba 50 milionů. Účetní hodnota areálu je kolem 40 milionů, podle odhadu zástupce insolvenčního správce Michala Edla je však reálná prodejní cena 15 až 20 milionů korun.

Nejcennější je na farmě Polívkovo jméno

Od začátku prázdnin je farma znovu otevřená – funguje ale v omezeném provozu. Velkolepé akce, které se tu konaly dříve, jsou nejspíš minulostí. Sám Polívka nyní na farmě natáčí pokračování legendárního filmu Dědictví. Vyjádření České televizi k insolvenci neposkytl.

Farma slavného komika se do problémů dostala po rekonstrukci v roce 2010. Její vedení tehdy stavební firmě vyplatilo jen peníze, které získalo z dotací. Stavbaři kvůli chybějícím penězům poté poslali farmu do konkurzu – prodej areálu by se měl uskutečnit na podzim. Jestli se rozprodá po částech, nebo jako celek i s pozemky, záleží na rozhodnutí věřitelů.

Tím nejcennějším, co z Farmy Bolka Polívky zbylo, je podle insolvenční správkyně i věřitelů obchodní jméno firmy a jeho propojení s Polívkou. „Případní zájemci se budou ptát na to, jestli se do dalšího chodu bude chtít zapojit,“ říká insolvenční správkyně Petra Hýsková. Podle Polívkova právního zástupce Miroslava Bartoně je ale hercova spolupráce s novými vlastníky nepravděpodobná.