New Jersey řeší největší hackerskou kauzu v historii

New Jersey – Prokuratura amerického státu New Jersey rozkrývá údajně největší kauzu hackerských útoků v dějinách. Mezinárodní gang měl podle ní získat kódy nejméně k 160 milionům kreditních karet a s jejich pomocí následně ukrást stovky milionů dolarů. Prokurátor dnes obvinil z organizovaného zločinu pět cizinců z východní Evropy. Tím ale vyšetřování nekončí.

Pět Rusů a jeden Ukrajinec už uvízli v síti americké prokuratury. Podle obvinění měli zřídit rozsáhlou hackerskou síť, s jejíž pomocí získávali přístupové kódy ke kreditním kartám svých obětí. Ty vykrádali z databází velkých mezinárodních podniků a institucí. V obvinění prokurátora Paula Fishmana stojí, že finanční instituce, kreditní společnosti a jejich klienti utrpěli škody ve výši stovek milionů dolarů. Jen identifikované škody u tří velkých společností z mnoha okradených přesahují 300 milionů dolarů.

Mezi okradenými firmami je například společnost Nasdaq, která provozuje jednu z amerických burz, belgická banka Dexia nebo největší francouzský maloobchodní řetězec Carrefour. Obvinění se nezákonnou činností měli zabývat víc než sedm let a spolupracoval s nimi i Albert Gonzalez, hacker odsouzený v roce 2010 na 20 let do vězení.

Reportáž Miloše Minaříka a telefonát Václava Větvičky (zdroj: ČT24)

Podle vyšetřovatelů byl východoevropský gang jenom špičkou ledovce světového kyberzločinu. Ukradená data měl přeprodávat dalším organizacím, které s jejich pomocí vyráběly duplikáty kreditních karet. Z nich pak přímo vybírali peníze nebo na ně nakupovali zboží. Publicista a profesor University of Louisville Václav Větvička se nechal slyšet, že důvodem toho, proč počínání gangu procházelo tak dlouho, je štěstí pachatelů a také určité lajdáctví některých firem, které podcenily bezpečnost serverů.