Penta ovládne polskou nemocniční síť EMC

Praha – Česko-slovenská investiční skupina Penta Investments ovládne polskou nemocniční síť EMC Instytut Medyczny. Skoupila 68,5 procenta akcií EMC dohromady za zhruba 680 milionů korun. Uvedly to Hospodářské noviny (HN). Polská síť čítá osm nemocnic a šestnáct specializovaných ambulancí.

Tržby EMC loni stouply o 8,7 procenta na v přepočtu asi miliardu korun, zisk vzrostl o polovinu na 3,2 milionu korun. Získaný podíl akcií dává Pentě při hlasování na valné hromadě 73,23 procenta hlasů. „Jsme spokojení, máme kontrolní podíl,“ řekl deníku mluvčí Penty Martin Danko. Investiční skupině se ale nepodařilo získat 80 procent akcií nutných ke stažení EMC z burzy. Podle HN by však i přesto mohla Penta odchodu nemocniční sítě z burzovního trhu dosáhnout, protože druhý největší akcionář, fond PZU, údajně proti stažení nic nenamítá.

Síť EMC je lehce zisková, ale potřebuje partnera, který by investoval stovky milionů eur do rozvoje. „EMC má silnou pozici na trhu zdravotnických služeb v Polsku, avšak další rozvoj vyžaduje podstatné investice, bez nichž nemá šanci usilovat o vedoucí pozici na konsolidujícím se trhu,“ řekl HN Eduard Maták, partner Penty, který řídí investice do zdravotnictví. Penta již provozuje ve střední Evropě nemocnice i lékárny. V ČR třeba ovládá společnost Česká lékárna, která řídí síť stovek lékáren Dr.Max, a na Slovensku získala loni firmu Svet zdravia provozující deset nemocnic.

Vydáno pod