Zahraničnímu obchodu se daří. Exportéři však už naráží na limity, čeká se propad

Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 11,7 miliardy korun, meziročně byl o 3,4 miliardy koruny vyšší. Za překvapivě vysokým číslem stojí podle analytiků zejména výrazné navýšení kapacity rafinerií. Šlo o nejvyšší listopadový přebytek obchodu v historii měření. Čeští exportéři jsou podle analytiků na hranici svých výrobních kapacit a nestíhají držet krok s tempem růstu objednávek ze zahraničí. V další expanzi jim brání především nedostatek pracovní síly.

V porovnání s předloňským listopadem vzrostl vývoz tuzemských firem o 2,3 procenta a dovoz o 1,2 procenta.

„Statistika vývozů ukazuje, že čeští exportéři i nadále těží z ekonomické expanze v zahraničí. Poptávka po českých výrobcích, zejména po dopravních prostředcích, elektrických zařízeních a chemických látkách, se značně meziročně zvýšila,“ uvedla Monika Junicke z Komerční banky.

Listopadový přebytek byl rekordní. „Zatímco rostoucí domácí průmyslová produkce vytváří obrovský hlad po surovinách, ceny surovin a jiných vstupů na světových trzích rostou. V důsledku tak roste jak objem, tak i hodnota dovezeného materiálu,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka.

Za pozitivní bilancí obchodu podle něj stál hlavně menší deficit bilance chemických produktů. Po delší odstávce českých rafinerií v roce 2016 vedla následná rekonstrukce k výraznému navýšení kapacity. Český petrochemický průmysl tak za poslední tři měsíce rostl průměrným meziročním tempem okolo 25 procent.

„Zároveň narostl přebytek bilance se stroji a zařízeními a také s motorovými vozidly, přívěsy a návěsy. A to neznamená nic jiného, než že v zahraničí dál vládne zájem o produkty českého strojírenství,“ dodal analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Vysoký přebytek zahraničního obchodu ukazuje, že by měla být koruna silnější.
Jiří Cihlář
analytik Next Finance

Přebytek zahraničního obchodu v listopadu dvojnásobně překonal očekávání trhu. Podle ekonoma UniCredit Jiřího Poura jako hlavní rizika pro obchodní bilanci do budoucna nadále zůstávají možné výraznější posílení koruny, dynamicky rostoucí mzdy i nízká nezaměstnanost, jež stimulují spotřebitele k nákupu nejen domácího zboží a služeb, ale i zboží z dovozu.

„V delším období nadále předpokládáme postupné nasycení evropské poptávky po automobilech, a nebude již proto možné se příliš spoléhat na výrazné růsty exportu tohoto odvětví,“ dodal Pour.

Loňský rekordní přebytek asi nebude překonán

Za leden až listopad 2017 dosáhla celková obchodní bilance přebytku 157,1 miliardy korun. Oproti loňsku chybí v přebytku 14,9 miliardy korun, aby byl překonán loňský rekord. Zaostávání je podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka způsobeno především posilováním kurzu koruny. „Nepředpokládáme, že by tento výsledek mohl zachránit prosinec. Nicméně v celkovém objemu exportu se velmi přiblížíme hranici 3,5 bilionu korun v národním pojetí,“ podotkl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Raiffeisenbank za loňský rok očekává přebytek zahraničního obchodu mírně nad 160 miliardami korun. I letos bude obchodní bilance těžko překonávat předloňský přebytek. „Nepodaří se jí to už kvůli tomu, že koruna bude viditelně posilovat k hladině 25 korun. Atraktivita českého zboží se bude v zahraničí zhoršovat. Navíc druhá polovina letošního roku přinese zpomalení ekonomického růstu,“ doplnil Cihlář.

Vydáno pod