Průmysl v listopadu překvapil. Tempem růstu překonal celoroční průměr

Průmyslová výroba v Česku v listopadu dosáhla meziročního růstu 8,5 procenta. Ve srovnání s více než desetiprocentním říjnovým růstem jde sice o mírné zpomalení, říjnová hodnota však byla na rozdíl od listopadu podpořena vyšším počtem pracovních dní, upozornil hlavní ekonom ING bank Jakub Seidler. Bez této výhody v říjnu průmysl rostl o 5,1 procenta a listopadová dynamika tak byla výrazně vyšší. Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel mluví o raketovém tempu českého průmyslu na konci roku.

„Česká ekonomika se i nadále veze na vlně globálního hospodářského oživení. To potvrzují i zveřejněná čísla. Český průmysl si v listopadu připsal meziroční růst o 8,5 procenta. V meziměsíčním vyjádření po očištění o kalendářní vlivy výroba stoupla o skoro neuvěřitelných 3,7 procenta,“ přiblížil Zeisel.

Listopadový výsledek podle Seidlera podstatně převyšuje dosavadní průměr roku 2017 ve výši šesti procent. „Příznivá dynamika listopadového průmyslu byla tažena tradičně zpracovatelským průmyslem, který meziročně zrychlil o osm procent. Výrazněji v listopadu však zrychlila také výroba energií, a to meziročně o 16 procent,“ uvedl Seidler s tím, že v energetice se projevily loňské odstávky v jaderných elektrárnách.

Za celý rok 2017 lze podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče čekat růst průmyslové výroby 5,5 procenta. Podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského zrychlí růst až k 5,7 procenta.

Silné automobilky: Výhoda, nebo slabina?

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček míní, že se český průmysl musí zaměřit na nová odvětví. „Problémem české průmyslové výroby je silné zaměření na automobilový průmysl, který tvoří čtvrtinu všech tržeb. V případě, že se tomuto odvětví přestane dařit, bude to mít vážné následky pro celou ekonomiku,“ upozornil Křeček.

Podle Zeisela ale nedochází jenom k tomu, že by se zvyšoval počet vyrobených, ale také se výroba přesouvá k modelům s vyšší hodnotou. „V domácím průmyslu je také vidět trend modernizace a investic,“ dodal.

Pokud by místní automobilky nestíhaly světový trend elektrifikace, silně by to zasáhlo ekonomiku.
František Táborský
analytik Raiffeisenbank

Hodnota nových zakázek se proti listopadu 2016 zvýšila o 3,3 procenta. „Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 1,8 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 6,2 procenta,“ uvedl ČSÚ.

V průmyslu v listopadu dál přibývalo pracovníků a rostly mzdy. Počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více pracovníky meziročně stoupl o dvě procenta, průměrně brali 36 796 korun hrubého, tedy o 8,4 procenta víc než o rok dřív. Ještě v říjnu byla průměrná mzda ve větších průmyslových podnicích 31 211 korun.

Stavebnictví zpomalilo. Přichází na trh s byty ochlazení?

Stavební výroba v Česku loni v listopadu zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta po říjnovém růstu o 5,9 procenta. Produkce se zvýšila v pozemním stavitelství, a to o 3,1 procenta, naopak v inženýrském klesla o půl procenta. V meziměsíčním srovnání bylo stavitelství po vyloučení sezonních vlivů reálně vyšší o půl procenta.

„Matný výkon českého stavebnictví pokračoval i v listopadu. Stavební výroba se drží na 90 procentech objemu v roce 2010. Stavebnictví za sebou brzy může mít jednu celou dekádu v útlumu. To je zarážející zejména tváří v tvář současné obecné prosperitě české ekonomiky,“ okomentoval analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Stavebnictví podle něj od roku 2010 zažívá jen občasné vzmachy.

Stavební úřady vydaly meziročně méně stavebních povolení, jejich počet se snížil o 4,7 procenta na 6999. O 3,1 procenta ubylo i zahájených bytů, stavebníci jich začali stavět 2594. Proti předchozímu listopadu, který měl stejný počet pracovních dnů jako loňský listopad, jich ale dokončili o 4,6 procenta více, tedy 2693.

„Zdá se, že na trhu s byty dochází k ochlazení,“ míní analytik Next Finance Vladimír Pikora. „Developeři se snaží více bytů dokončovat než zahajovat. Ceny nemovitostí se podle nás utrhly ze řetězu a v Praze už máme pěknou bublinu,“ dodal. Za celý rok 2017 podle něj vzrostlo stavebnictví o 2,5 procenta, v letošním roce pak očekává zpomalení růstu k 1,5 procenta. „Svou roli sehraje hospodářský cyklus, rekordní ceny nemovitostí, vyšší úrokové sazby a horší dostupnost hypoték,“ přiblížil Pikora.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš uvedl, že pro další období výrazné zlepšení nelze čekat. „Varujícím signálem je meziroční pokles hodnoty vypsané veřejné zakázky, která do konce listopadu meziročně klesla na pouhých 53 procent. A to rozhodně nepřipouští žádný velký optimismus pro další vývoj v oboru,“ dodal Matyáš. Podle Českého statistického úřadu se veřejné zakázky na celkových tržbách v roce 2016 podílely 32,6 procenta, což bylo nejméně od roku 1996. Naopak nejvíce to bylo v roce 2002 (55,1 procenta).