Správa rezerv se bude s Lukoilem o ušlé palivo zřejmě soudit, řekl Kalousek

Praha – Správa státních hmotných rezerv bude po firmě Lukoil Aviation Czech vymáhat chybějící část paliva zřejmě soudní cestou. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek to zmínil v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že správa rezerv bude vymáhat významnou pokutu minimálně v desítkách milionů. Přesnou částku ale poslanec s odvoláním na možné překážky v zákoně odmítl během pořadu uvést.

„Ano, pravděpodobně bude daná pokuta řešena soudním způsobem a já jsem pevně přesvědčen, že Správa státních hmotných rezerv má dostatek právních argumentů, aby si vydobyla to, co jí patří,“ uvedl Kalousek. Pokud věc skončí u soudu, je to podle exministra financí obvyklé. „Běžné by nebylo, kdyby třeba Správa hmotných rezerv najednou to chtěla vyřešit nějakým výrazně vstřícným smírem,“ míní exministr.

Podle deníku Mladá fronta Dnes měl Lukoil do konce dubna hmotným rezervám podle smlouvy vrátit část paliva, ale neučinil tak. Spolumajitel společnosti Martin Nejedlý, spojovaný s prezidentem Milošem Zemanem a jeho stranou SPOZ, podle listu reaguje na zmínky o případu velice podrážděně. „Palivo jsem si nevzal formou zápůjčky. Řádně jsem za něj zaplatil cenu, která byla vyšší než tržní,“ citovala jej 12. července MfD.

V minulých dnech Kalousek dával opakovaně najevo obavy z toho, jak bude na tlaky ze strany Lukoilu reagovat Jan Fischer, jeho nástupce ve vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Podle Kalouska by pro významné podniky se státním podílem, například Čepro nebo Letiště Praha, bylo lepší, kdyby se propříště mohla bez podobných prostředníků typu Lukoilu obejít. „Myslím si, že pokud najdou tyto společnosti způsob, jak se obejít bez prostředníků, tak to pro ně bude mnohem výhodnější,“ řekl místopředseda TOP 09.

Pokud spor správy hmotných rezerv a Lukoilu skončí u soudu, je to podle exministra financí obvyklé. „Běžné by nebylo, kdyby třeba Správa hmotných rezerv najednou to chtěla vyřešit nějakým výrazně vstřícným smírem,“ míní exministr. Podle Kalouska by běžné nebylo ani to, kdyby Čepro chtělo obnovit své smlouvy s Lukoilem. Podle MfD má Nejedlý právě na takovém vývoji zájem.

Miroslav Kalousek, /TOP 09/, 1. místopředseda strany, bývalý ministr financí (zdroj: ČT24)