Pozor na ftalátové panenky z Číny

Praha - Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo varování před třemi zdraví nebezpečnými plastovými panenkami původem z Číny. Hračky obsahují vysoké množství ftalátu DEHP, který má nepříznivý vliv na reprodukční orgány. Ministerstvo varování s fotografiemi hraček zveřejnilo také na svých webových stránkách. Při hře se DEHP může dostat do kontaktu s kůží dětí, ulpívat na rtech a sliznicích a se slinami se dostat do zažívacího traktu.

Panenka SWEET Pretty Girl Happy Angel o velikosti asi 30 cm má světlé dlouhé vlasy. Oblečená je například do pestrých květovaných šatů. Součástí balení jsou další šaty a plastový klobouček. Panenka je balena do růžové papírové skládačky s plastovým průhledem v přední straně.

Panenka 1288A Style Lovely Girl v podobě mořské panny měří asi 27 cm. Má tmavě hnědé vlasy a je oblečená do modrých šatů s nalepenými třpytkami. Hračka je balena do papírové skládačky s růžovo-fialovým potiskem a s plastovým průhledem v přední straně.

Panenka v krabičce Delicate PERSON fish Princess je velká asi 16 cm a zabalená v modré či zelené papírové skládačce s plastovým průhledem. Panenka má barevné vlasy, pohyblivé končetiny a kromě barevných šatů červené odnímatelné lodičky.