OKD: Pokud zavřeme Paskov, převedeme lidi na jinou šachtu

Ostrava – Společnosti NWR se dosud nepodařilo najít kupce na Důl Paskov na Frýdeckomístecku. Pokud se prodej nezdaří, nejpravděpodobnější možností dalšího postupu je podle představitelů těžební společnosti OKD jeho uzavření. To by přitom nemuselo znamenat propuštění všech 2 500 zaměstnanců, kteří na dole pracují. OKD podle mluvčího Vladislava Sobola počítá s tím, že velká část pracovníků by byla převedena na jiné doly v ostravsko-karvinském revíru, podobně jako tomu bylo při uzavření dolu Dukla před šesti lety. Na prodej je i další provoz OKD, a sice OKK Koksovny. Zájemců o ně je hned několik.

Prodej obou společností je součástí rozsáhlých úsporných opatření a systémových změn, které firma oznámila v květnu kvůli špatné ekonomické situaci. Rozhodnutí by mělo být známo do několika týdnů.

„Proces prodeje společnosti OKK Koksovny úspěšně pokračuje. Jednáme s několika zájemci, kteří mají v úmyslu zachovat provoz koksoven,“ řekl mediální zástupce OKK Vladimír Bystrov. U Dolu Paskov, kde pracuje 2 500 lidí, se však prodej nedaří. „Zatím se nám pro něj nepodařilo najít kupce a pravděpodobnost, že se nějaký objeví, je minimální,“ informoval mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Tomáš Sýkora, hlavní analytik Patria Direct

„Skupina potenciálních kupců je poměrně malá. Můžeme se reálně bavit jen o polských těžebních společnostech, na které nízká cena uhlí dopadá, takže mají svých starostí víc než dost. Kupci zřejmě nevěří, že by důl Paskov dokázali provozovat nějak významně efektivněji, než jak to dělá NWR.“

„Chceme zvolit takové řešení, které bude mít nejmenší dopady na společnost, její zaměstnance, celý region i odběratele,“ ujistil generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián.

Naposledy společnost OKD uzavírala jeden ze svých dolů v roce 2007. Tehdy se jednalo o důl Dukla, na němž bylo zaměstnáno kolem 1 500 lidí. Více než tisícovka horníků a pracovníků jiných profesí před šesti lety našla místo na jiných dolech v ostravsko-karvinském revíru.

„Předpokládáme, že v případě, kdy by došlo k útlumu, tak by podobný scénář mohl nastat i nyní. Čili že bychom velkou část pracovníků dolu Paskov mohli umístit na některé karvinské šachty,“ potvrdil České televizi Sobol.

Problémem jsou vysoké náklady

Těžba na dole Paskov je drahá a technologicky náročná – mají to na svědomí jednak komplikované geologické podmínky a také skutečnost, že důl Paskov je vůbec nejhlubším dolem OKD. Vytěžená tuna uhlí tak stojí více, než za kolik se prodá na trhu, což negativně ovlivňuje hospodaření OKD.

O budoucnosti dolu má představenstvo rozhodnout v dohledné době. Do definitivního rozhodnutí nicméně chce firma minimalizovat náklady dolu, pozastavila proto některé přípravné práce. Zhruba 300 lidí už bylo převedeno na jiné práce a zájemcům firma umožní čerpat dovolenou. Těžba v Dole Paskov přitom pokračuje podle plánu.

Cena uhlí klesla za dva roky o 50 procent

NWR (New World Resources) oznámila odborům svůj záměr prodat důl Paskov letos v červnu. Mezi řadou úsporných opatření je snižování stavů i snižování mezd smluvních zaměstnanců, což vyvolává obavy ze zvýšení nezaměstnanosti a sociálního napětí v regionu. V rámci snižování nákladů bylo také přestěhováno ředitelství OKD z pronajaté budovy v Ostravě do vlastních prostor na Dole Darkov.

Kritickou situaci v NWR způsobil souběh několika faktorů. Světové ceny koksovatelného uhlí za uplynulé dva roky poklesly o více než 50 procent, výrazně se snížily i ceny energetického uhlí. Poptávka po uhlí také výrazně poklesla; Evropa je navíc zaplavována levným uhlím ze zámoří.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/NWR

Společnost chce do konce roku ušetřit 2,6 miliardy korun, mimo jiné na investicích, provozu, administrativě i v rámci personálních nákladů. Největší díl úspor připadá na firmu OKD. Těžaři svým zaměstnancům se smluvním platem snížili mzdy o desetinu, oznámili propuštění 250 techniků a administrativních pracovníků.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Má zhruba 13 000 vlastních zaměstnanců. Akcie NWR se po zveřejnění zprávy o možném uzavření Dolu Paskov prudce propadly. V úvodu obchodování na pražské burze ztrácely 11 procent.