Křehký kompromis ve WTO ohrožují služby a banány

Ženeva - Jednání Světové obchodní organizace (WTO) o liberalizaci světového obchodu se protahují. Kompromisní návrh měl být podle původních plánů přijat už v sobotu, k dohodě však zatím nedošlo. Výkonný ředitel WTO Pascal Lamy proto přišel s novým návrhem na snížení cel u zemědělských a průmyslových výrobků, který většina zemí podporuje. Státy ovšem stále hledají společnou řeč v oblastech služeb a obchodu s banány.

Když se jednání v pátek ocitla na pokraji krachu, Pascal Lamy předložil návrh, jak snížit bariéry obchodu u všech zemí a zemědělské dotace Evropské unie a Spojených států. Na jednání poté zavládla mírně optimistická nálada. „Zatím se rýsuje velmi křehký kompromis,“ popisuje náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa, který se jednání v Ženevě účastní. Jeho slova dnes v poledne potvrdil také Lamy, když prohlásil, že se rozhovory nacházejí „blízko uzavření“, avšak stále zbývá dořešit některé významné otázky.

Jednání značně komplikuje Evropská unie, která je už ze své podstaty v přístupu k liberalizaci rozdělená. Komisař pro obchod Peter Mandelson se tak ocitá pod silným tlakem ze dvou stran, kompromis musí složitě hledat na půdě unie i WTO. Přestože ho otevřeně kritizují Francie, Irsko, jižní křídlo unie, Litva či Polsko, v sobotu obdržel od států EU širší mandát k přijetí dosavadních závazků.

Napjatě se očekávají jednání o službách

Ačkoli se například Bolívie či Argentina o službách odmítají bavit, jejich dostatečnou liberalizací podmiňuje Evropská unie podporu závěrečné dohody.

Delegáti Spojených států, dalšího ze sedmi klíčových hráčů, prohlásili, že jsou v zájmu dosažení kompromisu ochotni bavit se o rozšíření přístupu na svůj pracovní trh. To vítá hlavně Indie, jejíž zástupci dosud při jednáních projevovali značnou nespokojenost. Dohody WTO podle nich nezabezpečují základní životní podmínky v chudších zemích.

Na stůl se opět dostanou banány

Jednat se má znovu o ožehavé otázce obchodu s banány, v níž je konečně na obzoru shoda. Evropská unie a pěstitelé banánů z Latinské Ameriky navrhují, aby se clo na dovoz banánů do EU do roku 2016 snížilo na 114 eur za tunu ze 148 eur, kam má klesnout v příštím roce. V současnosti činí clo 176 eur. Na kompromis však stále není ochotný přistoupit Kamerun.

Pokud se odpor Kamerunu promítne i do širších jednání, dokončení tzv. katarského kola by se mohlo výrazně oddálit, do cesty by se mu totiž postavily například volby ve Spojených státech nebo změna předsednictví v EU. „Je reálné, že se do středy bude vědět, je-li dohoda ukončena. Pokud dohoda nebude, státy se rozejdou s tím, že se k liberalizaci vrátí za pár let,“ říká Tlapa.

Pokud státy kompromis naleznou, dalších 6-8 měsíců se budou vypočítávat přijaté závazky. Katarské kolo, které začalo v roce 2001 a mělo skončit už před čtyřmi lety, by potom mohlo být uzavřeno za českého předsednictví EU.