Předvánoční pád bitcoinu. Vybíráním zisků spekulanti srazili cenu přechodně o více než třetinu

Týden před Vánocemi digitální měna bitcoin ztrácí sílu. V první polovině měsíce se kryptoměna přiblížila k hodnotě dvaceti tisíc dolarů, poslední týden se však propadá a v pátek se už dostala i pod 12 tisíc dolarů. Později se však částečně „vzpamatovala“ a obchodovala se nad 14 tisíci.

„Spekulanti začali vybírat své zisky a zřejmě si chtějí udělat pěkné Vánoce,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Na internetové burze Bitstamp se digitální měna v pátek propadla i pod 12 tisíc dolarů (11 159), píše Reuters. Později vzrostla nad 14 tisíc. Znamenalo to jednodenní propad o devět procent. Za týden však šlo o ztrátu 25 procent, tedy nejvyšší týdenní ztrátu od dubna 2013.

„Přestože je problematika virtuálních měn extrémně složitá a dynamicky se mění, vidina rychlého zbohatnutí láká naprosté laiky k nákupu. Tato situace nemůže skončit dobře a je na místě před ní důrazně varovat,“ dodal Křeček.

Bitcoin už v minulosti procházel divokým vývojem. V listopadu se za čtyři dny snížil téměř o 30 procent z téměř osmi tisíc na pět a půl tisíce dolarů. V září zase klesl o 40 procent z pěti tisíc na necelé tři tisíce dolarů.

Velké ztráty jsou podle Bloombergu hlavním testem pro kryptoměny, které se v posledních týdnech dostaly do středu pozornosti i běžné veřejnosti. Například UBS Group v týdnu označila bitcoin za „největší spekulativní bublinu v historii“.

Guvernér dánské centrální banky zase označil podle agentury Reuters investice do bitcoinu za „smrtící“ hru. A největší bitcoinová burza v USA Coinbase ve středu oznámila, že bude vyšetřovat obvinění ze zneužití důvěrných informací k vlastnímu obohacení, tedy z takzvaného insider tradingu.

Bitcoin není v propadu sám

Kromě bitcoinu nyní zaznamenaly propad i další virtuální měny, upozornil Křeček. Ethereum za 24 hodin přišlo o 26 procent hodnoty, bitcoin cash o 36 procent a iota dokonce o více než 40 procent.

„Virtuální měny prožívají manické fáze a jejich cena silně kolísá. Vzhledem k dosavadní nízké využitelnosti virtuálních měn může cenový pád dál pokračovat. Neexistují žádné fundamentální faktory, které by tomu bránily,“ dodal.

Celková odhadovaná hodnota trhu s kryptoměnami podle Coinmarketcap klesla až na 480 miliard dolarů, ačkoliv jenom o den dřív se blížila k 650 miliardám.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.