Hypotéky v listopadu opět zdražily. A stoupají i ceny nových bytů

Hypotéky v listopadu opět zdražily (zdroj: ČT24)

Průměrná úroková sazba hypoték v listopadu stoupla na 2,15 procenta z říjnových 2,10 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Zároveň na konci října zdražily v Praze i nové byty, a to o 15 procent. Zájem lidí o hypotéky ani byty však zatím neklesá, podle analytiků se to ale projeví už v příštím roce.

Loni v prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Letos začala zdvihat sazby také Česká národní banka. Tuzemské hypotéky tak v listopadu zdražovaly třetí měsíc v řadě.

„V průměru dle Fincentrum Hypoindex vykázaly sazbu 2,15 procenta. To je nejvyšší úroveň od března roku 2015. Z dlouhodobého hlediska jsou ovšem stále poměrně levné. Meziročně je však i tak patrné určité ochlazení na hypotečním trhu. Objem nově poskytnutých hypoték byl letos v listopadu o více než třetinu nižší než loni v listopadu. Stejně tak jejich počet meziročně poklesl o více než třetinu,“ konstatuje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Důvodem však není podle něho jen samotná výše sazeb hypoték, ale i fakt, že rostoucímu počtu Čechů se již zajídá koupě nemovitosti za vyšponovanou cenu. „Samotná Česká národní banka pokládá ceny nemovitostí v České republice za přifouknuté. Proto ostatně také žádá komerční banky, aby si vytvářely ‚polštář‘ na horší časy, když jim zvyšuje takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy,“ dodává Kovanda.

Průměrné ceny nových bytů v září a říjnu v Praze (v Kč za m2)
Zdroj: Deloitte

Pokles zájmu o hypotéky se projeví zřejmě až příští rok

Růst sazeb každopádně nemá zatím za následek nějaké výrazné upadání zájmu o hypotéky, to se podle analytiků projeví spíše až v příštím roce. „V příštím roce poptávka po hypotékách opadne. A to navzdory pokračující prosperitě české ekonomiky a citelnému růstu reálných mezd. Česká národní banka totiž bude znatelně utahovat měnové šrouby a zdražovat tak bankám zdroje na mezibankovním trhu. Do konce roku 2018 nelze vyloučit ani pětinásobné zvýšení základní úrokové sazby ČNB,“ říká Kovanda.

Éra levných hypoték končí s rokem 2017. Úrokové sazby strmě rostou a v roce 2018 se nezastaví.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

Lidé, kteří si pořizují hypotéku, by tak měli zvažovat fixaci úrokových sazeb na co nejdelší dobu. „Přestože úrokové sazby na hypotékách rostou, stále se pohybují na historicky nízkých hodnotách. Doba levných hypoték však pomalu končí, a právě fixace na co nejdelší období bude klienty chránit od zvyšování splátek v příštích letech,“ konstatuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Oproti říjnu však zatím objemy i počty poskytnutých hypotečních úvěrů naopak vzrostly. V jedenáctém měsíci si pro hypoteční úvěr přišlo do bank 9466 klientů, o 800 lidí více než v říjnu. A rostly i objemy, a to o 1,5 miliardy na 19,46 miliardy korun.

Za vyšší listopadový zájem o hypotéky mohou právě rostoucí sazby, protože se očekává, že centrální banka v příštím roce opět bude základní sazbu zvedat a růst sazeb tedy bude pokračovat, řekl analytik společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. Druhým důvodem je doporučení ČNB, které banky pomalu vkládají do svých metodik a jímž znatelně zpřísňují poskytování úvěrů. Lidé mají zkrátka strach, že pokud si nevezmou hypotéku nyní, příští rok na ni nemusí dosáhnout, dodal.

Hypoteční trh však každopádně nyní žije zdražováním. Během listopadu se ke zvyšování úrokových sazeb přidaly další banky. Kvůli zvýšení základních úrokových sazeb ČNB zdražila hypotéky i Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank a Hypoteční banka.

Vývoj úrokových sazeb u hypoték v roce 2017
Zdroj: Hypoindex.cz

Banky zdražují postupně

Sazby hypotečních úvěrů se ale zatím zvyšují jen pozvolným tempem. „Maximální rozdíl mezi průměrnými sazbami jednotlivých bank přispívajících do Hypoindexu je již několik měsíců velmi nízký a ani listopadové zvýšení sazeb ČNB jej příliš nerozhodilo. I z toho je zřejmé, jak se banky vzájemně velmi bedlivě sledují a žádná z nich nechce prudkým zvýšením sazeb přijít o stále velmi dobré objemy nových obchodů,“ komentoval vývoj na trhu hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Kvůli očekávanému zvyšování sazeb doporučuje obchodní ředitel finančních služeb Next Reality Jiří Vágner s koupí či prodejem neotálet. „Za posledních 12 měsíců sice vzrostla úroková míra téměř o čtyři desetiny procenta, ale my přesto zatím nezaznamenáváme oslabení poptávky po nemovitostech. K tomu podle nás začne docházet až ve druhém kvartálu roku 2018,“ doplnil výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.

Deloitte: Nové byty v Praze zdražily

Zdražují nejen hypotéky, ale třeba i průměrná nabídková cena nových bytů v Praze. Ta na konci října meziročně vzrostla o 15 procent na 93 100 korun za metr čtvereční. Počet volných bytů v nabídce developerů nepatrně vzrostl na 4731, vyplývá z údajů poradenské společnosti Deloitte. Více než desetinu bytů v září a říjnu prodal Central Group.

„První dva podzimní měsíce letošního roku s sebou z pohledu nabídky přinesly nejvíce bytů od října roku 2016. Na trh bylo v průběhu září a října dodáno 1256 nových bytů a celkové množství volných bytů tak rostlo již čtvrtý měsíc za sebou,“ uvedl realitní analytik Deloitte Petr Hána.

Průměrná nabídková cena byla letos nejvyšší na konci srpna, kdy dosáhla 93 500 korun za metr čtvereční. V září a říjnu mírně klesla. Podle Hány to bylo způsobeno tím, že se na trh dostaly některé levnější byty. Nejdražší byty se na podzim tradičně prodávaly v Praze 1, kde průměrná cena za metr čtvereční přesáhla 230 tisíc korun. Naopak v nejlevnější Praze 9 byly ceny o více než dvě třetiny nižší.

  • Praha - 4,8 milionu korun
    /průměrná velikost bytu - 72 m2
  • Bratislava - 3,82 milionu korun
     /průměrná velikost bytu - 67 m2
  • Budapešť - 3,05 milionu korun
    /průměrná velikost bytu - 71 m2
  • Varšava - 2,63 milionu korun
    /průměrná velikost bytu - 55 m2
  • Vídeň - 8,93 milionu korun
    /průměrná velikost bytu - 75 m2
  • Berlín - 7,37 milionu korun
    /průměrná velikost bytu - 70 m2
  • Mnichov - 12,94 milionu korun
    /průměrná velikost bytu - 72 m2
  • Hamburk - 8,11 milionu korun
    /průměrná velikost bytu - 69 m2
  • Kolín nad Rýnem - 6,72 milionu korun
    /průměrná velikost bytu - 68 m2
  • Zdroj: Central Group

„V současné situaci se zvětšuje cenové rozpětí trhu. Průměrnou nabídkovou cenu na jedné straně ředí větší množství levnějších bytů v projektech v Praze 4, 9 nebo Praze 10. Na druhé straně se například Praha 1 výší průměrné nabídkové ceny dostává do závratných hodnot díky novým velmi drahým bytům. Ty se však nacházejí pouze ve dvou projektech,“ dodal Hána.

V září a říjnu z nabídky developerů ubylo 838 nových bytů. Nejvíce jich prodal Central Group (116), následují AFI (110), Finep (59), Codeco (57) a Odien Real Estate (51).

„I přes pozitivní informace o mírném nárůstu volných bytů na trhu je pro nás alarmující především nepoměr k počtu projektů v nabídce. Pouze 32 projektů před výstavbou je důkazem nízké připravenosti Prahy,“ dodal ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek. 

Růst cen nových bytů podle něj nebude v nejbližší době tak výrazný jako v posledních dvou letech. S rozevíráním nůžek mezi cenami bytů a reálnými příjmy klesne podle něj počet těch, kteří si budou moci koupi nového bytu dovolit.

Vliv budou mít rovněž kroky ČNB, které omezily poskytování hypoték. Za poslední dva roky zdražily nové byty v hlavním městě téměř o polovinu. 

Evropa – investice do sektorů
Zdroj: KPMG/CBRE European Investments Market Snapshot

Evropští investoři  však mají zájem o rezidenční projekty. Z hlediska investic sice převládájí ty, které směřují do kancelářských prostor, nicméně do bydlení investuje pětina z nich.