Alza navzdory první pokutě znovu o Vánocích otevře. Tentokrát jí hrozí až pět milionů

Největší tuzemský e-shop Alza.cz se chystá i letos na druhý svátek vánoční otevřít většinu svých kamenných provozoven, přestože podle České obchodní inspekce může jít v některých případech o porušení zákona. Společnost s takovým výkladem ale podle své mluvčí nesouhlasí. Za stejné jednání z loňského roku přitom Alza dostala v těchto dnech pokutu 230 tisíc korun. Za opakové porušení hrozí sankce až 5 milionů.

Společnost Alza chce 26. prosince otevřít většinu svých poboček, včetně showroomu v pražských Holešovicích. „Ve dnech státního svátku otevíráme za účelem výdeje zboží, řešení reklamací a pro prezentaci výrobků smluvních partnerů,“ řekla ČT mluvčí společnosti Patricie Šedivá.

Právě za loňské otevření holešovického showroomu byla Alza.cz ze strany ČOI pokutována. Rozhodnutí už je pravomocné, společnost se proti němu může bránit ještě u soudu.

S pohledem e-shopu nesouhlasí mluvčí inspekce Jiří Fröhlich – podle něj je i výdej zboží součást prodeje. „Protože bez výdeje by asi nic neprodali. Kdyby šlo jenom o objednávku, tak když si někdo něco objedná, prodej tím není dokončen, někdo to musí také zaplatit a vyzvednout, případně doručit,“ řekl loni v prosinci ČTK. Dodal, že pokud z toho něco probíhá v prostorách nad 200 metrů čtverečních, tak je to prodej, a tím pádem podle ČOI porušení zákona.

Podle Fröhlicha se ČOI zaměří na kontrolu otevírací doby i letos o Vánocích. „Budeme-li mít podezření, že někde bude otevřeno, pak se na tyto provozovny zaměříme,“ dodal. V případě opakovaného porušení zákona hrozí společnosti pokuta až 5 milionů korun.

Podle zákona je zakázán prodej o státních svátcích na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít obchody otevřeno do 12 hodin. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.