S rostoucím napětím v Egyptě roste i cena ropy

Washington - Cena americké ropy se poprvé po deseti měsících vyšplhala nad hranici sta dolarů za barel. Zdražuje hlavně kvůli obavám z politické krize a násilných střetů v Egyptě a kvůli narušení dodávek z Libye. Ceny pohonných hmot proto pravděpodobně porostou i v Česku. „Ceny paliv v ČR úzce souvisejí s celosvětovými cenami ropy,“ podotkl analytik ČSOB Petr Báča.

Báča zmínil také problémy s těžbou v Severním moři a očekávaný pokles těžby přes léto. „Ten by se rovněž mohl projevit na cenách ropy, a tudíž i paliv,“ uvedl analytik. Prohlubující se egyptská krize přitom může ceny vyhnat ještě o něco výš.

Petr Báča, analytik ČSOB:

„Přes léto na severní polokouli lehce roste poptávka po lehkých produktech kvůli řidičské sezoně. Růst spotřeby proto nastává vždy, otázkou je projevuje v cenách, protože rafinérie a producenti tento růst předjímají a snaží se na něj reagovat s předstihem.“

Egypt loni pořádal demokratické prezidentské volby. „Šlo o první pokus z řekněme nějakého diktátorského režimu k demokratickému, proto to může nastavovat nepříjemný precedent pro ostatní země,“ domnívá se Báča. 

Růst ceny ropy by ale neměl být podle analytika tak výrazný, aby bylo nutné strašit. „Nemyslím si, že bychom se měli dostat na úroveň, jaká byla při vypuknutí války v Libyi. Tehdy trh přišel 1,5 barelů kvalitní ropy denně,“ připomněl Báča. Egypt ovšem hraje důležitou roli v transportu ropy.

Analytik Petr Báča k cenám ropy (zdroj: ČT24)

Těžbu ropy v Libyi nyní narušily protesty, které vedly k uzavření několika ropných polí. Ropná produkce v zemi kvůli tomu o třetinu klesla.

Podle večerních údajů soukromého institutu API klesly zásoby ropy na americkém trhu minulý týden o 9,4 milionu barelů. Investoři nyní čekají na oficiální údaje o vývoji zásob od vládního Úřadu pro energetické informace.

  • Cena americké lehké ropy WTI se ráno v asijském obchodování dostala až na 101,60 dolaru, maximum za 14 měsíců a dva dolary nad úterní závěr.
  • Severomořská ropa Brent, která v úterý posílila o dolar na rovných 104 dolarů, dnes ráno stoupla na 105 dolarů za barel.
Vydáno pod