EET pokračuje, ujišťuje Schillerová. Nedopadne na podnikatele s nejnižšími příjmy

Události, komentáře: Změny EET po zásahu Ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Ústavní soud dokázal svým rozhodnutím o EET málo vídanou věc – spokojeni jsou s ním takřka všichni. Vláda kvituje, že zákon o elektronické evidenci tržeb přežil, opozice však verdikt považuje i za své vítězství a příležitost k úplnému zastavení třetí a čtvrté vlny. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) však v Událostech, komentářích ujistila, že příprava pokračuje, v úvahu připadá pouze vyjmutí podnikatelů s ročními příjmy do 250 nebo 500 tisíc korun.

Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu považujeme za úspěch. (…) Nezrušil 3. a 4. fázi, ale odložil ji.
Alena Schillerová
ministryně financí

Ministryně Schillerová zdůraznila, že rozhodnutí Ústavního soudu nemá žádný vliv na kýžený výsledek zavádění EET. „Okruh poplatníků, na které dopadá, 

Jsme rádi, že nedojde k rychlému náběhu dalších fází.
Jan Skopeček
poslanec ODS

zůstává v zákoně zachován,“ zdůraznila. Verdikt vnímá jako vzkaz: „EET je dobře rozjetý vlak, který jede správným směrem, a vy si rozmyslete, jaké vagony k němu připojíte, protože když je připojíte, už je nepůjde odpojit.“

Poslanec a ekonomický expert opoziční ODS Jan Skopeček však míní, že v důsledku aktuálního rozhodnutí Ústavního soudu by se rozsah EET mohl zásadně zmenšit. Míní, že by současná sněmovna nemusela být dalšímu rozšiřování evidence nakloněna. „Je naděje, že nemusí být jasné, že fáze, se kterými paní ministryně počítá, projdou,“ míní.

Ideální by podle Skopečka bylo EET úplně zrušit. „Takto restriktivní plošné opatření, kterým EET bylo nastaveno, není dobrá cesta,“ řekl. Přiznal však zároveň, že to není příliš reálné. „Kdybychom zjistili, že je naděje získat pro zrušení EET většinu, tak to uděláme, protože si myslíme, že je systém špatný jako takový. V této konstelaci sněmovny zrušení jako takové pravděpodobné není,“ naznačil.

Bez EET pro lidi s příjmy do 250 nebo 500 tisíc ročně

Alena Schillerová naproti tomu připouští pouze drobné zmírnění. „Chceme vyjmout ty nejmenší. Chceme to provázat s paušální daní, chceme vyjmout ty, kteří získají formou rozhodnutí finančního úřadu rozhodnutí o stanovení paušální daně, kde už se neprovádí daňová kontrola, nemusí vést účetnictví,“ uvedla. Upřesnila, že by mělo jít o lidi s příjmy buď do 250 tisíc, nebo 500 tisíc korun ročně.

Ačkoli opozice tvrdí, že je EET veskrze nepopulární a stavějí se proti ní podnikatelé, ministryně financí tvrdí opak. Odkázala na podporu podnikatelských komor, Jan Skopeček to však zpochybňuje. „Zejména malí a střední (podnikatelé) proti tomu celou dobu velmi hlasitě vystupovali,“ podotkl.

V případě zákonů včetně novely, kterou musí vláda předložit, pokud chce odloženou třetí a čtvrtou vlnu EET zavést, je však klíčová nejenom podpora podnikatelů, ale především politiků. Tu zatím ANO dojednanou nemá. „Nejdříve musíme dobře připravit novelu, konzultovat ji se svazy, s komorami, konzultovat ji s veřejností a pak ji pustíme do řádného legislativního procesu a budeme se snažit přesvědčovat zákonodárce,“ nastínila.