Křetínského EPH dál nakupuje: Po elektrárně v Maďarsku investuje do biomasy v Itálii

Energetický a průmyslový holding (EPH) koupil v Itálii dvě elektrárny spalující biomasu, Biomasse Italia a Biomasse Crotone, vlastněné rovným dílem firmami Bioenergie a Api Nova Energia. EPH se tak stal lídrem výroby elektřiny z biomasy v Itálii, uvedla společnost. Cenu transakce nesdělila.

EPH prostřednictvím své dceřiné společnosti EP Produzione už v Itálii kontroluje šest elektráren s celkovým instalovaným výkonem 4,3 GW. Holding potvrdil zájem do italské energetiky dál investovat.

„Na rozdíl od ostatních obnovitelných zdrojů umožňuje biomasa řízenou výrobu elektrické energie, nezávislou na slunečním svitu či síle větru. Elektrárny tím přispívají ke stabilitě a bezpečnosti celého systému, to vše při udržení zaměstnanosti. Biomasa by navíc mohla být nejlepším zdrojem, který umožní vyřadit z provozu uhelné elektrárny, což předpokládá italská národní energetická strategie. Tento předpoklad se už prokázal ve Spojeném království a v Dánsku,“ uvedl ředitel pro rozvoj podnikání EPH Marco Arcelli.

Transakce je součástí strategického plánu skupiny, založeném na rozšiřování portfolia na evropském trhu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Celkově jde o druhou investici do energetického využití biomasy po britském projektu Lynemouth, kde EPH dokončuje přestavbu původně uhelné elektrárny právě na spalování biomasy. Elektrárna Lynemouth s instalovaným výkonem 400 MW bude po uvedení do provozu jedním z největších zařízení na výrobu elektřiny z biomasy na světě.

Ve čtvrtek EPH oznámil, že konsorcium, jehož je součástí, koupí od německých firem RWE a EnBW jejich podíly ve druhé největší elektrárně v Maďarsku Mátrai Erömü a dolech na lignit. EPH tak získá v elektrárně většinu. Cena nebyla zveřejněna.

EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. 

Vydáno pod