Volejte levněji! Levnější roaming jako vábnička na voliče

Praha - „EU musí mít pro životy lidí nějaký význam.“ Tímto prohlášením uvedla eurokomisařka pro telekomunikace Neelie Kroesová do života nové nařízení EK o nižších poplatcích za telefonování přes hranice členských států EU. Maximální cena minuty hovoru se z 29 eurocentů (asi 9 Kč) posunula na 24 eurocentů (7,50 Kč). Zlevňují také přijaté hovory, SMS zprávy nebo mobilní internet. A to zdaleka není konec. Kroesová by do evropských voleb chtěla s poplatky za roaming skoncovat úplně.

Evropské komisi a zejména komisařce Neelii Kroesové leží vysoké poplatky za roaming v žaludku už několik let. Loni v červenci prosadila, že maximální cena minuty hovoru ze zahraničí klesla z 35 centů na 29, ode dneška cena klesá na 24 centů a příští rok by to mělo být už jen 19 centů. 

Zlevňují také hovory přijaté v zahraničí a cena za SMS (u obou kategorií z 8 na 7 eurocentů). Nejvýrazněji se sníží náklady za zahraniční využívání internetu přes mobilní telefon. Maximální cena za megabyte surfování nebo práce s elektronickou poštou klesne na 45 eurocentů (14,10 Kč vč. DPH) z nynějších 70 eurocentů.

Snižování cen za roaming začíná vždy platit od 1. července, před letními dovolenými jde totiž o velmi populární krok. „EU musí mít pro životy lidí nějaký význam,“ komentovala letošní snížení cen Kroesová. Jak podotýká agentura Reuters, Evropská komise dychtí po tom, aby obyvatelům EU ukázala, jak je důležitá – a k tomu využívá právě nucené snižování poplatků za roaming. 

Roamingové služby
Zdroj: ČT24

A nejde jen o ceny hovorů, v rámci eurotarifů je nařízeno i to, že operátor nemůže účtovat ceny po minutách: odchozí hovor musí být účtován způsobem 30+1 (tedy platba za první půlminutu a dále po vteřinách, u příchozích hovorů pak 1+1). 

Už v říjnu 2005 Evropská komise zjistila, že si někteří operátoři účtují za mezinárodní hovor až dvacetkrát tolik co za běžný hovor. O rok později, kdy operátoři hlásili pokles cen o 22 %, komise konstatovala, že jsou roamingové služby stále v průměru čtyřikrát dražší než cena běžného hovoru. Proto nakonec unie stanovila maximální ceny. Třeba u odchozích hovorů už klesla maximální cena ze 43 centů v roce 2009 o skoro polovinu.

Čeští operátoři na maximu

Maximální ceny stanovené Evropskou komisí se vztahují na 28 zemí EU (nově včetně Chorvatska) a také na Island, Norsko a Lichtenštejnsko. Jde přitom o ceny maximální, operátoři tedy mohou být i levnější. Jak je ale patrné z nabídky tří klasických operátorů v Česku, drží se spíš stropů stanovených EK. 24 eurocentů za minutu odchozího hovoru plus DPH totiž v závislosti na kurzu odpovídá zhruba 7,50 Kč a trojice největších operátorů účtuje v rozmezí 7,45 – 7,47 Kč. Také v případě příchozího hovoru nebo SMS zpráv se ceny prakticky rovnají nejvyšším možným, jak je stanovila EK. 

Volání ze zahraničí
Zdroj: ČT24

Tyto ceny jsou ale jen u povinných eurotarifů, zákazníci si u klasických operátorů mohou vybírat rovněž z celé řady zvýhodněných balíčků, které jsou většinou výhodnější. Třeba u mobilních dat se cena za 1 MB pohybuje v řádu jednotek korun (bez balíčku stojí 1 MB 14 korun).

Na českém trhu působí kromě klasických operátorů ještě „virtuálové“ nebo firmy přeprodávající služby. U nich většinou ceny za jednotlivé služby vycházejí z eurotarifů klasických operátorů, lze ale najít úspory. Třeba GoMobil nabízí minutu odchozího hovoru po EU za 5,67 Kč.

Dárek pro rekreanty v Chorvatsku:

Chorvatsko se vstupem do EU zařadilo mezi země, odkud je volání nejlevnější. Až dosud totiž bylo řazeno do skupiny „zbytek Evropy“, která je mnohem dražší (nevztahuje se na ni omezení EK). Cena volání a SMS zpráv tak ode dneška klesá na zhruba desetinu a mobilní data budou levnější dokonce patnáctkrát.

Půjde to jednou úplně bez roamingu?

Kroesová chce ovšem zajít ještě dál, v květnu totiž na jednání výboru EP vyzvala k vytvoření jednotného vnitřního trhu v telekomunikacích, který znamenal jednak konec poplatků za roaming a jednak otevřenost internetu. To by konkrétně znamenalo, že by operátoři nemohli například blokovat služby jako Skype nebo zpomalovat rychlost internetového spojení.

Roaming
Zdroj: ISIFA/EPA/Olivier Hoslet

Eurokomisařka má ovšem na prosazení těchto plánů poměrně málo času, za rok jsou totiž volby do Evropského parlamentu a po nich se bude měnit i obsazení komise. Navíc nejde o téma, na kterém by se všechny země EU shodovaly, pro řadu z nich jde o citlivou otázku.
Podle Kroesové by mohl být konečný legislativní návrh prosazen do Velikonoc příští rok. „Chci, abyste pak mohli přijít před voliče a mohli jste říci, že jste skoncovali s poplatky za roaming“, prohlásila Kroesová k poslancům.

Jednotný evropský trh by znamenal, že by lidé mohli využívat svůj mobilní telefon v jiné členské zemi úplně stejně jako doma. Zrušil by se poplatek za roaming, ceny za volání nebo SMS by se řídily tuzemských ceníkem a bylo by také možné přenášet limity (data, SMS) do dalšího měsíce.

Vydáno pod