Václav Fischer narazil s žalobou vůči státu. Chtěl 300 milionů kvůli blokovaným letadlům

Firma spoluvlastněná bývalým senátorem a podnikatelem Václavem Fischerem nemá nárok na 330 milionů korun jako odškodné od státu. Rozhodl o tom Ústavní soud. Ten podle zjištění České televize odmítl stížnost firmy Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF) na předchozí rozhodnutí soudů, u kterých neuspěla s žalobou na Českou republiku.

Firma požadovala náhradu za ušlé nájemné za dvě konkurzem blokovaná letadla. Ta dříve patřila do flotily podnikatele Václava Fischera.

Informaci sdělila ČT mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. „Jakkoli bylo konkursní řízení v rozhodné fázi skutkově značně komplikované, soudy včetně konkursního nevykročily z hranic ústavněprávních předpisů a jejich výklad podústavního práva nebyl nestandardní a vykazující znaky libovůle či snad dokonce svévole,“ stojí v rozhodnutí.

AMF vede s Českem mezinárodní arbitráž

Podnikatel v cestovním ruchu Václav Fischer se na Ústavní soud obrátil v roce 2015 poté, co jeho nárok na náhradu škody neuznaly Nejvyšší soud a obecné soudy. Fischer žaloval stát na základě vyhraného sporu o vlastnictví dvou letadel Boeing 737 z ledna 2014.

Konkurzní správce společnosti Charter Air (dříve Fischer Air) prodal letadla v dražbě. Podle verdiktu Vrchního soudu v Praze ale letadla do konkurzní podstaty nepatřila. Nejvyšší soud ale jeho žádost o náhradu škody nepřipustil. Fischer chtěl od státu peníze za snížení hodnoty letadel i ušlý zisk na leasingových splátkách.

Firma Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF), ve které má většinový podíl podnikatel Václav Fischer, před nedávnem prohrála s Českem další spor. Šlo v něm zhruba o 2,45 miliardy korun – peníze se také týkaly dopravních letadel Boeing 737. Kromě tohoto domácího sporu vede AMF s Českem i mezinárodní arbitráž, požaduje v ní podobnou částku.