Pojišťovny už evidují povodňové škody za dvě miliardy. A bude hůř

Praha – Pojišťovny zatím vyčíslily škody po letošních povodních na přibližně dvě miliardy korun. Účet ale zdaleka není konečný – další hlášení přibývají denně po stovkách. A pojišťovny už taky odhalily několik podvodníků.

Vltava s Berounkou se obcemi kolem pražské Zbraslavi prohnaly před třemi týdny a jejich obyvatelé stále ještě uklízí. A přitom sčítají škody – rozhodně ale nebyli všichni pojištění. „Řeknete, že jste z Lahovic, a oni řeknou: zátopová oblast. A nikdo vás nechce pojistit,“ naznačuje důvod místní obyvatel František Kuták.

Sám alespoň nějakou pojistku měl. Odhaduje však, že mu nepokryje ani polovinu škod. Jiné řešení, než následky zaplatit ze svého, ale nevidí. Odejít z Lahovic nechce a v podstatě ani nemůže. „Je to tady neprodejné. Kdo to koupí, když tady byla dvakrát velká voda?“ ptá se pan Kuták.

Někteří se snaží výši škod nadsadit

Těch, kteří pojištěni byli a přihlásili se pojišťovnám, jsou v Česku desítky tisíc. Jen Česká pojišťovna už eviduje škody za více než 1,5 miliardy korun. „Zatím škody narůstají průběžně asi o několik stovek denně, nedá se tedy říct, že by to bylo finální číslo. Určitě to dále poroste,“ předpovídá mluvčí pojišťovny Tomáš Zavoral.

Škody po povodních stále rostou (zdroj: ČT24)

I tentokrát už ale pojišťovny narazily na podvodníky. „Nemusí to nutně být tak, že by někdo fingoval celou pojistnou událost. Většinou nějaká škoda vznikla, ale lidé se ji snaží nějakým účelovým jednáním navýšit,“ dodává Zavoral.

Podle Aleše Háněla, starosty Zbraslavi, Lahovic a Lahoviček, je velmi těžké celkové škody vůbec odhadnout. „My jsme schopni odhadnout škody na majetku obce nebo poškozené komunikaci, případně domech, ale v tuto chvíli nejsme schopni spočítat škody na majetku jednotlivých soukromých osob. Na tom, co mají zničeno, co museli vyhodit,“ vysvětlil Háněl.