Systém zkreslující emise měl i VW Touareg. Automobilka musí svolat přes 57 tisíc vozů

Německý Spolkový úřad pro motorová vozidla (KBA) nařídil celosvětově svolat 57 600 sportovně-užitkových vozů Volkswagen Touareg s třílitrovým naftovým motorem. Ve vozech byla zjištěna dvě nepovolená zařízení, která zkreslovala měření emisí.

Podlě spolkového úřadu KBA se při testování modelu Touareg při vyšších teplotách objevoval nižší naměřený obsah emisí. Svolávací akce modelu, který má plnit normu Euro 6, byla nařízena v pátek.

Zhruba z poloviny se akce dotkne domácího, tedy německého trhu. Už v červenci nechaly německé úřady z podobného důvodu svolat v Evropě 22 000 SUV Porsche Cayenne, což je sesterský model Touaregu.

Nové důkazy o falšování měření emisí se objevují dva roky po vypuknutí emisního skandálu největší evropské automobilky, která od té doby pracuje na nápravě své pověsti.

Automobilka už výrobu nových vozů modelu Touareg upravila, aktualizovaný software pak předložila úřadu KBA ke kontrole a ten jej schválil. 

  • Společnost vlastní 12 automobilových značek. Patří mezi ně značky osobních aut Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladních MAN, Scania a užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

Dva roky po emisním skandálu se značce VW daří. V listopadu vzrostl odbyt hlavní značky z koncertnu Volskwagen meziročně o 11,8 procenta na 594 300 vozů. Podle vedení firmy to představuje nejlepší měsíční výsledek v historii značky. K nárůstu přispěla především Čína, kde se odbyt značky VW zvýšil téměř o 16 procet.