Koruna je jako na houpačce, směnárny praskaly ve švech

Praha - Koruna je jako na houpačce. Několik týdnů v řadě lámala rekordy vůči světovým měnám. V úterý ale guvernér centrální banky Zdeněk Tůma naznačil, že je na čase uvažovat o snížení úrokových sazeb. Koruna zareagovala okamžitě a během dvou dnů oslabila vůči euru o téměř 80 haléřů. Nálada na devizovém trhu je stále nervózní, dnes se koruna obchodovala kolem 23,70 za euro.

Výroky guvernéra České národní banky zapůsobily na devizovém trhu jako rozbuška. Analytici je oceňují jako účinnou slovní intervenci, která přišla ve správný čas. „Pokud by ta intervence proběhla třeba před týdnem nebo před dvěma, tak by ta reakce nebyla tak dramatická,“ myslí si analytik Petr Sklenář.

Prudké oslabení koruny se projevilo také ve směnárnách, které doslova praskaly ve švech. Je totiž období dovolených a lidé se začali bát, že eura už levněji nekoupí. Manažer směnáren Chequepoint Stanislav Peroutka se domnívá, že se lidé předzásobují na podzimní zájezdy „last minute“. Obvykle totiž na cesty nakupují valuty až těsně před odjezdem.

Centrální banka za poslední tři roky zvedla úrokovou sazbu osmkrát. I tak je ale základní úrok v Česku stále menší než v eurozóně. Další rozhodování o měnové politice čeká bankovní radu 7. srpna. Tehdy se ukáže, zda prohlášení guvernéra bylo pouhou slovní intervencí či nikoli. Jednání se údajně nezúčastní viceguvernér Mojmír Hampl, který byl v poslední době spíše zastáncem zvyšování úrokových sazeb.

Vydáno pod