Správce zkrachovalé Viktoriagruppe chce od Česka zpátky naftu za miliardu

Insolvenční správce Viktoriagruppe žádá od státu vrátit naftu v hodnotě miliardy korun (zdroj: ČT24)

Insolvenční správce zkrachovalé Viktoriagruppe chce od Česka vrátit naftu za miliardu korun, která byla uložena ve skladu v německém Kraillingu a kterou Správa státních hmotných rezerv teprve nedávno přivezla s jeho souhlasem do České republiky. Správě rezerv poslal předžalobní výzvu, lhůtu stanovil na 27. prosince.

„Mohu potvrdit, že jsme předžalobní výzvu dostali a ve stanoveném termínu na ni insolvenčnímu správci odpovíme. Nicméně chci připomenout, že tato nafta je součástí nouzových zásob a podle zákona o Správě státních hmotných rezerv je ve výlučném vlastnictví České republiky. Řádně jsme za ni zaplatili a můžeme to doložit fakturami,“ uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

„Pokud se rozhodne podat žalobu, ponese důkazní břemeno a uvidíme, jaké důkazy insolvenční správce předloží,“ poznamenal Švagr.

Švagr: Insolvenční správce chce, abychom mu uznali vlastnické právo k naftě, kterou nám vydal (zdroj: ČT24)

K naftě v Bavorsku se Česko po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe v roce 2014 nemohlo skoro dva roky dostat. Loni v červenci však podepsala česká správa hmotných rezerv s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development, a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě Česko získala naftu zpět. Insolvenční správce Mirko Möllen však české vlastnictví nafty nikdy neuznal.

„Můžeme potvrdit, že usilujeme o soudní vyjasnění vlastnických práv. Doposud nebyla žádná dohoda v otázce vlastnictví možná, proto je tento postup nevyhnutelný. Podle českého procesního práva je prvním krokem předložení výzvy českému státu. Ten se k tomu může během stanovené lhůty vyjádřit. Tento krok byl učiněn v posledních dnech. Po uplynutí lhůty bude podána žaloba a pak dojde k vyjasnění situace soudem. Přirozeně jsou nadále možná mimosoudní jednání a dohoda bez soudního procesu,“ sdělil insolvenční správce.

Transport nafty začal loni v říjnu, poslední šedesátý vlak přijel zpět do Česka letos v listopadu. Doprava stála 47 až 48 milionů korun. Teď ovšem Möllen tvrdí, že pokud mu naftu nevrátí, tak podá žalobu na určení vlastnictví této nafty, dodala česká správa.

„Nikde jsem neviděl, že by insolvenční správce zároveň na náš účet poslal i tu miliardu korun, kterou Česká republika za tu naftu zaplatila. Když zaplatíte třeba stavební firmě za to, že vám postaví dům a ona pak tvrdí, že vám nepatří, tak by vám přece měla vrátit peníze. Nemůže si nechat oboje. Nevím, jak v Německu, ale v České republice se takovému jednání pořád ještě říká podvod,“ podotkl Švagr.

Podle informací ČTK by ani v případě, pokud by insolvenční správce případný soud vyhrál, nevozilo Česko naftu zpět do Německa. Umožnilo by pouze její vyzvednutí ve skladech státního distributora paliv Čepro.

Žaloba směřovala i na nízké skladovací poplatky

Insolvenční správce Viktoriagruppe už dříve podal žalobu na to, že skladovací poplatky, které česká správa platila v Německu za skladování nafty, byly příliš nízké.

„Skladovací poplatky přece platíte, jen když vám ta skladovaná věc patří. Takže insolvenční správce si docela protiřečí. Když se mu to hodí, tak je nafta naše a skladovací poplatky jsou příliš nízké a jindy zase chce vrátit naftu, protože si myslí, že je jeho,“ dodal Švagr. Už loni v červenci insolvenční správce uznal české správě pohledávku na 6,3 milionu litrů nafty, která ze skladu v Kraillingu zmizela.

  • Česko mohlo mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela Správa státních hmotných rezerv, předsedou správy byl Ladislav Zabo.

Insolvenční správce také podal žalobu na Česko na zrušení zástavního práva u skladu společnosti Viktoriagruppe v Chlumci nad Cidlinou, kde mu katastrální úřad dosud nevymazal zástavní práva, a blokuje tím dotažení prodeje tohoto skladu.