Na americké burze začaly velké sázky na budoucnost bitcoinu

Termínový kontrakt na digitální měnu bitcoin při svém debutu ve Spojených státech zpevnil o více než 20 procent. S takzvanými futures se splatností v lednu se na burze CBOE začalo obchodovat za cenu nad 15 tisíci dolarů (zhruba 325 tisíc korun). Postupně bitcoin vystoupil až na 18 700 dolarů (406 tisíc korun). Na této hodnotě se ale neudržel a v odpoledních hodinách se pohyboval kolem 17 900 dolarů.

Příznivci bitcoinu doufají, že obchody s termínovými kontrakty na velké americké burze povzbudí širší využití nejznámější kryptoměny na světě a poskytnou bitcoinu legitimitu, i když kritici varují před rizikem bubliny a propadu cen.

Cena bitcoinu na internetové burze Bitstamp stoupla k páté hodině odpolední o 11 procent na 16 300 dolarů. Od začátku letošního roku bitcoin posílil o více než 1400 procent, rapidní byl jeho růst zvláště v minulém měsíci. 

Někteří účastníci trhu upozorňují, že zahájení obchodů s termínovými kontrakty, které jsou jakousi sázkou na budoucí vývoj ceny, nutně nesníží nestabilitu kryptoměny. Spuštění obchodů také mělo spíše smíšený ohlas u velkých amerických bank a makléřských firem.

Několik velkých internetových makléřů, včetně Charles Schwab a TD Ameritrade Holding, zatím neumožňují obchody s novými kontrakty. Obchody s kontrakty pro své klienty zatím neuvolnily ani banky JPMorgan Chase & Co a Citigroup. Goldman Sachs Group uvedla, že plánuje uvolnit tyto obchody pro určité klienty.

Za týden se bitcoin objeví i na burze CME

Termínované kontrakty nezahrnují obchody s aktuálními bitcoiny. Jsou to cenné papíry, které sledují vývoj ceny bitcoinu na burze Gemini, jedné z největších s touto měnou. Obchody s termínovými kontrakty na bitcoin chce spustit 18. prosince také burza Chicago Mercantile Exchange (CME). Tyto papíry budou sledovat vývoj cen bitcoinu na několika burzách.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.

Guvernér rakouské centrální banky a člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny v pondělí uvedl, že Evropská unie by měla zvážit regulaci bitcoinu, a to zejména s ohledem na boj proti praní špinavých peněz. Další činitel ECB Benoit Coeuré nicméně upozornil, že s bitcoinem nejsou spojena žádná širší makroekonomická rizika.