KSČM podpoří rozpočet, chce ale víc peněz na regionální školy nebo opravy silnic

Komunisté chtějí v podrobné sněmovní debatě o rozpočtu na příští rok posílit výdaje na sociální služby, regionální školství a zdravotnictví a opravy silnic nižších tříd. Po takových úpravách je pak KSČM ochotná rozpočet podpořit. Vyplývá to z pátečního jednání širšího vedení strany.

Návrh rozpočtu sice podle KSČM předpokládá mírný nárůst výběru daní, jeho autoři se ale odmítli „zabývat návrhy na spravedlivější rozdělení daňového břemene, zejména progresivní zdanění velkých peněz“, kritizuje strana.

„Návrh však zároveň vykazuje i některé pozitivní rysy, především zvyšuje platy a valorizuje řadu důležitých sociálních výdajů,“ uvádí stanovisko, o jehož schválení informovala mluvčí Helena Grofová. Koncepčně už podle komunistů rozpočet připravený končící vládou ČSSD, ANO a KDU-ČSL kvůli času změnit nelze. Schválen by měl být do konce prosince.

obrázek
Zdroj: ČT24

Komunisté chtějí prosadit v rozpočtu zvýšení prostředků na platy v sociálních službách, dotace do vybavení regionálního školství, finance na opravy silnic nižších tříd i výdaje na regionální nemocnice nebo sociálně-právní ochranu dětí. Pokud se jí podaří prosadit tyto změny, je KSČM připravena pro návrh hlasovat. O další úpravy bude KSČM usilovat během roku podle průběžných výsledků hospodaření.

Sněmovna v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok v úterý. Jde o jeho příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Navrhovaný schodek má proti letošnímu schválenému schodku klesnout o deset miliard korun na 50 miliard korun. Pro vrácení rozpočtu vládě k přepracování hlasovalo devět poslanců z klubů TOP 09 a STAN. Naopak pro schválení základních parametrů rozpočtu hlasovalo 116 poslanců stran vládní koalice, tedy ČSSD, KDU-ČSL a ANO, a také SPD. Piráti a komunisté se zdrželi, proti hlasovali poslanci ODS, TOP 09 a STAN.

Nyní budou moci poslanci navrhovat jen přesuny uvnitř rozpočtu, celkové údaje už měnit nemohou. Závěrečné schvalování návrhu mají poslanci v plánu v týdnu od 18. prosince.