O státních svátcích zavřeno. Senát chce zakázat prodej v obchodech

Praha – Senát dal zelenou zákazu prodeje v obchodech o státních svátcích. Prodejní dobu návrh omezuje i na Štědrý den. Při porušení zákazu by obchodníkům mohla hrozit pokuta až milion korun, při opětovném pak pětinásobek. Návrh se ale nezamlouvá ODS. Ta jej považuje za zásah do svobodného podnikání. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) uvedl příklad, že by tedy nemusela vysílat ani televize, protože její pracovníci přeci musejí být o Štědrém dnu v práci. Návrhem se teď bude zabývat vláda a poté sněmovna.

Senátoři schválili návrh svého kolegy Františka Bublana (ČSSD) na zákaz prodeje v obchodech o celkem sedmi státních svátcích. Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody mohly mít otevřeno nejdéle do pravého poledne.

„Těch sedm dní v roce není příliš, a když to srovnáme s praxí v státech EU, tak jsme úplně unikátní stát, ve kterém to je povoleno. Chceme se přiblížit civilizované Evropě, ochránit zaměstnance velkých supermarketů,“ prohlásil Bublan.
   
Omezení by se ale podle Bublana nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Na druhou stranu by se ovšem vztahovalo na zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží bez ohledu na velikost prodejní plochy.

Prodejna
Zdroj: ČT24

František Bublan, senátor (ČSSD):

„Domnívám se, že jsme kulturní stát a nechceme se zaměřit jen na konzum, ale chceme si připomenout také některé slavné dny v roce. Mohli bychom je trávit jinak než nakupováním – více se věnovat rodině, zálibám nebo výletům.“ 

Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR: 

„My zákazníky nenutíme, aby nakupovali o svátcích. My jim dáváme tu možnost. Když je chce někdo slavit jiným způsobem, tak ať si je jinak slaví.“

Proti zákonem nařízenému omezení prodejní doby se postavil třeba senátor Jaroslav Kubera (ODS). „Ten zákon je nadbytečný, je to jenom další plevelení našeho právního řádu,“ konstatoval Kubera s tím, že v takovém případě by o Štědrém dnu mohli být doma u rodin i policisté. 

„Ty sociální důvody trochu pokulhávají. Obchodníci ve více než 90 procentech nemají problém směny o svátcích obsadit, protože jsou lépe placené. Když se na sedm dní zavře, tak to určitě ještě zvýší nezaměstnanost,“ řekl k tomu Juračka. Podle Bublana je ale zaměstnancům spíš nabízeno náhradní volno, což na jejich mzdu vliv nemá.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR omezení prodejní doby o svátcích odmítá. „Nechť o prodejní době rozhoduje poptávka po obchodních službách. Jakákoliv regulace zákonem je dle našeho názoru další zasahování státu do soukromoprávních vztahů podnikatelských subjektů,“ uvedl prezident svazu Zdeněk Juračka.

Pokladní
Zdroj: ČT24/ISIFA

Padlo i přání zakázat nedělní prodej

Sociální demokrat Petr Gawlas (ČSSD) naproti tomu uvedl, že by si uměl představit zákaz prodeje třeba i o nedělích, ale uznal, že je to požadavek „mimo realitu“. Zákon pak podpořil i senátor a předseda agrární komory Jan Veleba nebo předseda Senátu Milan Štěch. V současné době prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje.

Podle mluvčího obchodního řetězce Tesco Jiřího Marečka čeští zákazníci preferují o státních svátcích otevřené obchody. „Také někteří zaměstnanci práci ve svátky vyhledávají. Je za ni totiž 100procentní příplatek. Týká se to především pracovníků, kteří už mají odrostlé děti, nebo naopak mladších lidí ještě bez rodin,“ sdělil Mareček. Řetězec je podle něj schopen i bez zákonných omezení najít odpovídající kompromis, který vyhovuje jak zákazníkům, tak zaměstnancům.

Komentář Zdeňka Juračky a Františka Bublana (zdroj: ČT24)

Podle Bublana zákon vznikl po téměř rok trvajících konzultacích s pracovníky obchodu, jejich odborovými svazy, ale s některými provozovateli velkých obchodních řetězců. Zákon už loni v listopadu představil Odborový svaz pracovníků obchodu.

Vydáno pod