Nezaměstnanost dále klesá, v listopadu padl další rekord

Události: Listopadová nezaměstnanost a situace v regionech (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,5 procenta z říjnových 3,6 procenta. O práci se ucházelo 265 469 lidí, což bylo nejméně od listopadu 1997. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. V listopadu zároveň přibylo volných pracovních míst, meziměsíčně téměř o čtyři tisíce na 213 790.

Podíl nezaměstnaných v listopadu zlomil další rekord, a to i navzdory nepříznivé sezónnosti. „Ukazatel poklesl o další desetinu procentního bodu na svou historicky nejnižší úroveň 3,5 %. Najít volnou pracovní sílu je tak pro firmy stále větší oříšek,“ konstatuje ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Tomu nasvědčuje i počet uchazečů na jedno volné pracovní místo, který se v listopadu držel na úrovni 1,2. „Pokud tedy budou firmy chtít uspokojit rostoucí poptávku, budou se muset vydat cestou investic a modernizace výroby,“ dodává.

Podíl nezaměstnaných osob 16–64 let v letech 2012–2017
Zdroj: MPSV

Historicky ojedinělý výsledek je i to, že hned osm okresů České republiky vykazuje míru nezaměstnanosti nižší než dvě procenta. Jen jediný okres – Karviná – hlásí míru nezaměstnanosti vyšší než osm procent.

Analytici však odhadují, že už od prosince začnou negativně působit sezónní faktory a nezaměstnaných na trhu práce přibude. „O práci přijdou lidé, kteří byli najati na předvánoční výpomoc. S nástupem zimy též zaniknou sezónní práce a některým lidem vyprší smlouvy na dobu určitou,“ odhaduje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Tento nepříznivý efekt se začne vytrácet až v jarních měsících, kdy začnou přibývat sezónní práce.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

„Na podzim příštího roku by míra nezaměstnanosti měla poklesnout dokonce až pod úroveň 3,5 %. To bude i nadále vytvářet tlak na růst mezd a zvyšovat apetit domácností utrácet. Reálná mzda se v letošním i příštím roce podle nás zvýší o 4,2 procenta,“ odhaduje ekonomka KB Steckerová.

Za stávajících podmínek je český trh práce v podstatě už vyčerpaný a za chvíli už lze hovořit  o plné zaměstnanosti. I proto lze počítat s tím, že firmy pod tlakem nedostatku pracovníků při rostoucích zakázkách budou muset začít nabízet ještě zajímavější mzdy.
Petr Dufek
analytik ČSOB

„Firemní a podniková sféra bude z důvodu zdražování lidské práce stále intenzivněji svoji produkci automatizovat a robotizovat, byť třeba jenom částečně. Výsledkem bude žádoucí růst produktivity tuzemské ekonomiky, ale také zmíněné zesílení tlaku na růst míry nezaměstnanosti,“ souhlasí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. 

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý uvedl, že stále častějším nástrojem, jak si udržet zaměstnance,  případně získat nové, jsou ve firmách 13. platy. Upozornil také, že hospodářský vývoj je nyní na svém vrcholu a růst mezd se odpoutává od produktivity práce. „A to je něco, co bychom si dlouhodobě neměli přát,“ dodal. 

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý o nezaměstnanosti (zdroj: ČT24)

Podíl nezaměstnaných klesá rychleji, než se čekalo

Situaci na trhu práce tak nadále ovlivňuje příznivý stav ekonomiky. Stále je zájem o nové zaměstnance, převážně v technických a dělnických oborech. Podíl nezaměstnaných osob však v letošním roce klesá výrazně rychleji, než se na začátku roku předpokládalo, upozorňuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Velmi přehřátý trh práce se tak naopak začíná stávat bariérou dalšího růstu ekonomiky, jelikož je pro firmy stále obtížnější nalézt vhodnou pracovní sílu. Díky tomu očekáváme další tlak na růst mezd, zejména v příštím roce by jejich meziroční dynamika mohla přesáhnout osm procent, a to nejen díky příznivému ekonomickému vývoji, ale také i díly schválenému růstu platů státních zaměstnanců, zvýšení minimální mzdy a silnějšímu tlaku odborů,“ konstatuje.

Růst mezd bude představovat proinflační impulz z titulu silnější spotřeby domácností. Zda ČNB přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb již na prosincovém jednání však ještě není zcela zřejmé, a jasnější vodítko by mohla přinést listopadová inflace zveřejněná v pondělí.

„Pro růst sazeb v prosinci bude dle nových vyjádření hlasovat velmi pravděpodobně Vojtěch Benda a Mojmír Hampl, prozatím je však stále nejpřesnější vyjádření Jiřího Rusnoka, který ohodnotil pravděpodobnost růstu sazeb v prosinci 50 na 50. Dnešní čísla o dalším poklesu nezaměstnanosti však budou podporovat jestřábí názory v bankovní radě,“ říká Seidler.

Počet uchazečů a volných pracovních míst
Zdroj: MPSV

Loni v listopadu bylo v Česku bez práce 4,9 procenta lidí. Počet volných pracovních pozic byl před rokem nižší skoro o 78 500.