Marnivost Pekingu – lidé své postavení chtějí dávat na odiv

Peking – Čínská metropole v těchto dnech hostí další veletrh luxusního zboží. Lidé mají o podobné akce stále větší zájem a podle organizátorů jde o doklad rostoucí životní úrovně Číňanů. Za luxus neváhají utrácet a největší zájem mají o věci, které prakticky nevyužijí, ale budují si s nimi sociální úroveň.

Potvrzuje se tím trend, že Číňané bohatnou a své jmění chtějí dávat na odiv. Podle organizátorů lidé na veletrhu většinou kupují jen věci, které prakticky nepoužijí a jen si jimi budují sociální úroveň. Obchodníci si ale libují. Říkají, že peníze tu tečou proudem. „Myslím, že Číňani jsou čím dál tím důležitější pro obchod. Jsou pořád nenasytnější. A vysvětlení je poměrně jednoduché. Čím víc víme, tím nás to víc zajímá a chceme víc originálů,“ říká účastník veletrhu.

Na veletrhu se objevilo například křeslo ze smaltu a zlata. Navrhl ho čínský designer a jeho cenu určil na milion juanů, tedy asi 160 tisíc dolarů. Podobných výrobků jsou zde k vidění stovky. Velkou pozornost jako vždy přitahují šperky, jachty a drahé rychlé čluny. Někteří lidé zde neváhají utratit i dva průměrné roční platy.

K luxusu, bohatství a hlavně jeho prezentaci neodmyslitelně patří jachty a drahé rychlé čluny. Podle manažerky výstavy tu platí jednoduché pravidlo: čím dražší loď je, tím jsou zákazníci víc přesvědčeni o její kvalitě. „Naprostá většina lidí tady si myslí, že když je u něčeho uvedena až astronomická částka, znamená to, že je to úplně nejlepší, co můžou mít. Doslova se pak s takovou věcí sžijí a stane se součástí jejich identity. Čím vyšší cena, tím lepší sociální postavení,“ glosovala šéfka festivalu Čaj Wen-ťing.

Třetí ročník výstavy se stal velmi úspěšnou akcí. Na jeho půdě se už prodalo zboží za miliony dolarů. Už nyní je přitom jasné, že se celá akce napřesrok zopakuje, pravděpodobně ve větším měřítku.

Marnivost Číňanů na oblíbeném veletrhu (zdroj: ČT24)