V diktátu dětských přání. Třetina rodičů přiznává, že se kvůli tlaku potomků nebojí zadlužit

Na 29 procent rodičů v Česku zažívá společenský tlak, aby svému dítěti koupili věc, kterou si nemohou dovolit. V tomto duchu se odehrávají i letošní předvánoční nákupy. Nejčastěji tomuto tlaku rodiče podlehli v případě, že šlo o mobilní telefon (34 procent) nebo značkové oblečení (17 procent). Následují zájezdy, obuv či počítače.

Vyplývá to ze zprávy o platebním chování spotřebitelů za rok 2017, kterou zpracovala společnost Intrum Justitia.

„Češi jsou obecně finančně velmi zodpovědní a neradi překračují své finanční možnosti. Při placení svých závazků například devět z deseti dotázaných souhlasí s názorem, že je třeba vždy účty zaplatit včas. Ovšem při koupi věcí svým dětem často neodolají tlaku koupit věc nebo službu nad své finanční možnosti,“ komentoval zprávu výkonný ředitel Intrum Justitia Karol Jurák.

  • Nejčastěji si Češi na vánoční výdaje vypůjčí v bance (48 procent), ale osm procent lidí otevřeně uvádí, že by si půjčili peníze u soukromého lichváře.
  • Dalším zásadním zjištěním je i to, že osm z deseti Čechů odmítá financování zbytných produktů, jako je dovolená skrze splátkový kalendář, úvěr nebo z vypůjčených peněz. 
  •  Evropský průměr přitom u tohoto postoje činí jen 66 procent.
  • Zdroj: ČTK

Až 39 procent Čechů tvrdí, že se během uplynulého roku nejméně jednou dostali do prodlevy s placením svých výdajů. Většina z nich jako důvod uvedla nedbalost.

Nicméně téměř třetině chyběly peníze na zaplacení. Pětina dotázaných pak přiznala, že si v uplynulých šesti měsících na své výdaje musela půjčit peníze. Průměrně si tito lidé půjčili 14 846 korun. Intrum Justitia v letošním výzkumu shromáždila údaje od 24 401 spotřebitelů z 24 evropských zemí.