Plyn čeká „zlatý věk“, má částečně nahradit ropu

Petrohrad - Zemní plyn zažívá „zlatý věk“ a v příštích pěti letech bude dál zvyšovat svůj podíl ve výrobě elektrické energie. Díky jeho přebytku ve Spojených státech se ale také stane významným čistým zdrojem energie v dopravě, a přispěje tak ke zpomalení poptávky po ropě dokonce více než biopaliva a elektrické automobily dohromady. Ve střednědobém výhledu trhu s plynem to dnes předpověděla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Využívání zemního plynu ve výrobě elektřiny bude do roku 2018 růst průměrným ročním tempem 2,4 procenta. IEA tím mírně snížila svůj loňský odhad 2,7 procenta, protože čeká nadále slabou poptávku v Evropě a obtíže při zvyšování těžby plynu na Blízkém východě a v Africe.

  • „Ačkoli jsme naše odhady snížili, 'zlatý věk' plynu pokračuje,“ sdělila výkonná ředitelka IEA Maria van der Hoevenová při prezentaci zprávy v Petrohradě.

Plyn začne hrát významnou roli v dopravě

„Plyn je již významným zdrojem ve výrobě elektřiny, v příštích pěti letech se z něj ale stane i významný zdroj pro dopravu. A to jak díky vysoké nabídce, tak kvůli obavám ze závislosti na ropě a ze znečištění ovzduší,“ uvedla. Plyn má podle van der Hoevenové značný potenciál zejména jako čistá pohonná hmota pro nákladní dopravu, kde není elektrifikace možná.

IEA předpokládá, že světová poptávka po plynu vzroste v roce 2018 na téměř čtyři biliony metrů krychlových z loňských 3,43 bilionu kubíků. Upozorňuje ale na možné překážky jeho dalšího šíření, které spočívají zejména v riziku růstu jeho ceny. Za hlavní zdroj obav van der Hoevenová označila „přetrvávající napětí na trzích zkapalněného plynu LNG“, zemím proto doporučila přijmout opatření na podporu investic do LNG.

USA umožní vývoz levného zemního plynu

Vláda Spojených států v květnu schválila druhý terminál pro vývoz zkapalněného zemního plynu. Nynější vysoká nabídka plynu v USA je důsledkem tamní „břidlicové revoluce“ minulých let, kdy se díky kombinaci hydraulického štěpení hornin a horizontálních vrtů otevřela k využití rozsáhlá ložiska plynu v břidlicových horninách. Otevření amerického trhu by mohlo vést ke zlevnění plynu v Evropě, kde je jeho cena několikrát vyšší než v USA. V posledních letech přitom americké ministerstvo energetiky vývoz zakazovalo hlavně kvůli vlivu lobby průmyslových výrobců, kteří se obávali růstu cen energií.

IEA konstatovala, že zatím se těžba z břidlic a dalších „nekonvenčních“ zdrojů omezuje na Severní Ameriku. Průzkum nových ložisek v dalších oblastech světa pokračuje, na řadě míst je ale brzdou geologická situace, nedostatečná infrastruktura, obavy o životní prostředí a často také nedůvěra veřejnosti.

Autobus na zemní plyn
Zdroj: ČT24
Vydáno pod