Francie postrašila Google, prý málo chrání osobní údaje

Paříž - Francouzský regulační úřad CNIL nařídil americkému gigantu Google, aby změnil své praktiky v oblasti ochrany osobních údajů. Paříž pohrozila, že v opačném případě firmě vyměří pokutu. Nejedná se přitom o první zdvižený evropský prst směrem ke Googlu - rozhodnutí úřadu je součástí celoevropského úsilí o změnu jeho politiky, která podle regulátorů představuje hrozbu pro soukromí jednotlivých uživatelů. Řízení proti Googlu už mezitím zahájilo Španělsko.

Konkrétně politika Googlu podle CNIL porušuje francouzské zákony. Úřad proto pohrozil, že pokud firma politiku během tří měsíců nezmění, vyměří jí pokutu ve výši až 150 000 eur (téměř čtyři miliony korun). A kdyby společnost ani poté nepřijala příslušná opatření, hrozí jí další pokuta ve výši až 300 000 eur.

Francie navíc uvádí, že podobné kroky budou v příštích týdnech následovat i ze strany Německa, Británie, Itálie a Nizozemska. Třeba Italský regulační úřad uvedl, že si od Googlu vyžádal další informace o jeho politice v oblasti ochrany osobních údajů. Také bude uvažovat o vyměření pokuty - a to v případě, že odhalí porušování předpisů, které vyžadují souhlas uživatelů se shromažďováním údajů. Britští regulátoři pak uvedli, že stále zkoumají, zda je politika Googlu v souladu s tamní legislativou.

S politikou americké firmy ale není spokojeno ani Španělsko. Tamní úřad pro ochranu osobních údajů uvedl, že proti Googlu zahájil sankční řízení. Předběžné vyšetřování totiž ukázalo, že Google se mohl v šesti případech dopustit přestupků z hlediska ochrany osobních dat. Úřad poukázal mimo jiné na údajný nedostatek jasných faktů o využívání informací shromážděných od uživatelů. Na rozdíl od Francie ale Španělsko Googlu nedalo čas na to, aby svou politiku mohl uvést do souladu s místními zákony.

Bruselu se nelíbí shromažďování osobních dat z YouTube nebo Gmailu

Francouzský regulátor už v únoru uvedl, že Evropská unie plánuje kroky proti společnosti Google kvůli její politice v oblasti osobních údajů. Kritiku vzbuzují zejména nová vnitropodniková pravidla, která firmě umožňují shromažďovat data uživatelů ze všech jejích služeb, jako jsou YouTube či Gmail.

YouTube
Zdroj: ČT24

Google by mohl podle nové legislativy Evropské unie dostat kvůli své politice v oblasti osobních údajů pokutu ve výši až jedné miliardy dolarů (19,5 miliardy korun), upozornila už na začátku roku eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. 

Ovšem Google i nadále tvrdí, že jeho nakládání s údaji o uživatelích je v souladu s legislativou Evropské unie. „Naše politika respektuje evropské zákony a umožňuje nám poskytovat srozumitelnější a efektivnější služby,“ vysvětluje mluvčí podniku.