Narození potomka Williama a Kate - zlatý důl pro britskou kasu

Londýn - Přes 200 milionů liber (více než 6 miliard korun) by mohlo přinést Británii šílenství kolem potomka prince Williama. Dárkové předměty k příležitostí narození nového královského dědice totiž kromě obchodníků nabízí i samotná královská rodina. Třeba princ Charles v obchodu na své usedlosti v Highgrove prodává ručně vyráběné dětské botičky. Rodiče Kate -Carole a Michael Middletonovi - zase v rámci svého podnikání se zbožím pro pořádání večírků rozšířili nabídku o dětskou řadu.

Potomek vévodkyně a vévody z Cambridge bude po princích Charlesovi a jeho prvorozeném synu Williamovi třetí v pořadí na královský trůn.

Ředitel Střediska pro výzkum obchodů (CRR) Joshua Bamfield odhaduje, že by narození královského potomka mohlo britské ekonomice přinést více než 240 milionů liber (7,2 miliardy korun). „Velký zájem je také na druhé straně Atlantiku, kde je mladý královský pár velmi dobře přijímán, takže očekáváme dobré tržby z prodeje suvenýrů,“ uvedl Bamfield.

Narození dítěte Williama a Kate by mělo mít pozitivní vliv na britskou spotřebitelskou poptávku, která v prvním čtvrtletí letošního roku stoupla jen o 0,1 procenta. Největší obchodní příležitost bude skýtat cestovní ruch. Tvrdí to Richard Cope, který ve společnosti pro průzkum trhu Mintel šéfuje sekci trendů.

  • Bamfield předpokládá, že na počest příchodu na svět nového člena královské rodiny si připije 4,8 milionu lidí, kteří za alkohol utratí 62 milionů liber.
  • Dalších 156 milionů liber podle jeho odhadů zákazníci vydají za upomínkové předměty, porcelán, hračky, knihy nebo DVD.

Britští rodiče budou chtít napodobit styl vévodkyně

Takzvaný „efekt Kate“, jenž s sebou nese zvýšený zájem o zboží, které má Williamova manželka na sobě nebo které používá, se objevil již několikrát. Černobílý kabát, který na sobě měla při nedávném křtu výletního parníku, se podle agentury Reuters vyprodal do hodiny.

Libra
Zdroj: ČT24

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z královské rodiny uvedla, že manželka prince Williama porodí své dítě ve stejné nemocnici, kde před lety rodila princezna Diana. Na příchod královského potomka je připraveno soukromé křídlo londýnské nemocnice St. Mary, kde se narodili i princové William a Harry. Porod bude mít na starosti Marcul Setchell, což je bývalý gynekolog královny Alžběty. Princ William by prý u narození svého dítěte rád byl.

Veřejnost se předem nedozví, že byla vévodkyně přijata do porodnice. Narození dítěte pak bude oznámeno tradičním způsobem, zároveň ale i moderní cestou. Obálka obsahující informace o potomkovi bude dovezena z nemocnice do Buckinghamského paláce, kde bude novina zveřejněna na hlavní bráně. Ve stejnou chvíli bude vše zveřejněno i na komunitní síti Twitter a budou informována média. V obálce bude uvedeno pohlaví dítěte, jeho váha a čas narození. Jméno dítěte ale nemusí být ihned po porodu známo. Například když se princezně Dianě narodil v roce 1982 první syn, teprve po týdnu bylo oznámeno, že se jmenuje William.