Trumpem kritizovanou agenturu na ochranu zákazníků povede jeho člověk

Události ČT: Spor o vedení americké agentury na ochranu zákazníků (zdroj: ČT24)

Agenturu na ochranu zákazníků, kterou kritizovala vláda Donalda Trumpa, nakonec povede prezidentův muž. Potvrdil to federální soud. Agenturu ustavil Trumpův předchůdce Barack Obama před šesti lety po finanční krizi. Zákazníky má chránit před nekalými praktikami velkých bank i malých firem při poskytování úvěrů.

Soud potvrdil jako pověřeného vedoucího agentury na ochranu zákazníků Micka Mulvaneyho, který je také ředitelem vládního rozpočtového úřadu. Do čela agentury jmenoval Mulvaneyho prezident Donald Trump, přestože její bývalý ředitel Richard Cordray po rezignaci vybral za svou nástupkyni Leandru Englishovou.

Proti Trumpovu postoji protestovali aktivisté před sídlem organizace. „Tohle není o politice, tohle je o tom, na čí straně stojíte. Donald Trump celou kampaň říkal, že je na straně pracujících lidí, že má odvahu postavit se Wall Street. Ale učinil ten největší obrat na světě,“ prohlásila demokratická senátorka Elizabeth Warrenová.

Warrenová je považovaná za duchovní matku této agentury. Podle jejího názoru dokázala instituce za několik let fungování zachránit zákazníkům bank 12 miliard dolarů.

Právník a aktivista Adam Green říká, že se nenechají vyšachovat Trumpem a Mulvaneym. „Pokoušejí se sabotovat agenturu a provést v ní převrat,“ míní.

Změnit, nebo zrušit?

Obě strany se v rámci boje o moc odvolávají na různé zákony. Nejde však jenom o to, jakou ochranu budou mít lidi před bankami nebo kdo tuto agenturu povede. Ve hře je i to, jak velkou část odkazu prezidenta Baracka Obamy současný prezident ponechá.

Agentura podle vlády banky příliš omezuje, a proto ji chce reformovat. Trump o víkendu označil agenturu za „naprostou katastrofu“ a zároveň uvedl, že finanční instituce kvůli tomuto úřadu nemohou řádně sloužit veřejnosti.

Z federálních agentur ve Washingtonu je nejvíc mimo kontrolu a nejméně někomu zodpovědná.
Lindsey Graham
republikánský senátor

Zprávy o tom, že se jeden z hlavních legislativních následků největší hospodářské krize od 30. let zruší, ale Bílý dům odmítá. „Kdo si myslí, že agentura bude v Trumpově administrativě tou stejnou jako za Obamovy administrativy, je naivní,“ tvrdí Mulvaney. Ještě jako republikánský kongresman nicméně o zrušení úřadu usiloval.