Rakouská Alpine Bau zbankrotovala. Na modernizaci D1 to nemá mít vliv

Vídeň - Přední rakouská stavební společnost Alpine Bau vyhlásila bankrot. Společnosti se zhruba 15 tisíci zaměstnanci se nakonec nepodařilo dohodnout s věřiteli na reorganizaci splátek dluhu. Alpine Bau patří do španělské skupiny FCC a má významné aktivity na českém trhu. Její dceřiná firma Alpine Bau CZ se zde podílí na stavbě dálnic i na modernizaci dálnice D1. Úpadek rakouské společnosti se jí ale prý bezprostředně nedotkne. Alpine Bau vstupuje do konkurzního řízení se závazky až 2,6 miliardy eur (66,6 miliardy korun), což by znamenalo největší bankrot v Rakousku za posledních šedesát let.

Konkurenční společnosti už se „perou“ o majetek Alpine Bau

Hodnota aktiv firmy činí podle agentury AKV 61 milionů eur. Mezi věřitele Alpine Bau patří největší rakouské banky Erste Group a Bank Austria. O majetek společnosti se už začali hlásit její rakouští konkurenti. „Máme zájem převzít části Alpine nebo rozumně sjednocené struktury pro Rakousko. Vedeme o tom jednání,“ sdělila stavební firma Porr. Alpine Bau je druhá největší stavební firma v Rakousku po skupině Strabag.

Podle Alpine Bau experti navrhli plán záchrany části skupiny. Doporučili, aby jej „kompetentní nucený správce v příštích týdnech posoudil a realizoval“.

  • Alpine Bau zaměstnává přes 15 tisíc lidí, z toho polovinu z nich v Rakousku.
  • Tamní ministr práce Rudolf Hundstorfer uvedl, že bankrot Alpine může vést k zániku asi 2 000 pracovních míst.

Tržby skupiny Alpine Bau loni dosáhly 3,2 miliardy eur (82,2 miliardy korun). Firma ale utrpěla ztrátu 450 milionů eur kvůli odpisům neziskových projektů v zahraničí. Mateřská FCC musí v důsledku ekonomické krize ve Španělsku a pádu tamního stavebního trhu prodat majetky za miliardy eur. Kvůli bankrotu Alpine bude muset FCC odepsat 289 milionů eur.

Na činnost české dceřiné společnosti Alpine Bau CZ by podle jejího prohlášení nemělo mít očekávané rozhodnutí o úpadku rakouské Alpine Bau GmbH žádný bezprostřední vliv. „Insolvenční řízení týkající se majetku mateřské společnosti se majetkových účastí úpadce v dceřiných společnostech přímo nedotýká,“ napsala Alpine Bau CZ. „Lze očekávat, že obchodní podíl společnosti Alpine Bau GmbH v naší společnosti se coby součást majetkové podstaty stane předmětem prodeje vybranému investorovi v rámci insolvenčního řízení,“ uvádí se v prohlášení. Vedení české dceřiné firmy také ujišťuje, že disponují dostatečnými materiálními, personálními i finančními kapacitami, stále je prý podporuje i financující banka.

Ilustrační foto
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Na český trh vstoupila Alpine Bau v roce 1992 koupí většiny v IPS Ostrava. V roce 1998 převzala rakouská firma podnik Silniční stavby a mosty se sídlem ve Valašském Meziříčí.

Alpine Bau CZ letos získala smlouvu na modernizaci devíti kilometrů dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší.

Ilustrační foto
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK