Češí se zbavují chalup, lákají je rekordně levné hypotéky

Praha - Průměrná úroková sazba z půjček na bydlení dál klesá - v květnu na 2,96 procenta. Dostala se tak na vůbec nejnižší hodnotu od začátku sledování ukazatele. Obliba hypoték proto roste. V pátém měsíci tohoto roku jich lidé uzavřeli přes 10 tisíc, což je po červnu 2007 nejvyšší číslo za celých deset let. Čechy zajímají hlavně malé byty do dvou milionů korun. Aby získali peníze navíc, často prodávají své chaty. V důsledku krize totiž nemají dost úspor.

„K prolomení tříprocentní hranice dopomohly zejména akce dvou velkých bank, které garancí sazeb pod třemi procenty i bez dodatečných věrnostních slev a slev za pojištění nalákaly takové množství klientů, že získaly více než polovinu objemu sjednaných hypoték,“ prohlásil vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Banky si mohou dovolit nabídnout nízké úrokové sazby díky tomu, že si samy půjčují od České národní banky za minimální úrokové sazby. „Pokud by úroky ještě snížily, bude to na úkor jejich ziskových marží. Další výraznější pokles proto neočekávám,“ upozornil Miroslav Hájek z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Jan Šimek, finanční konzultant Broker Consulting:

„Výše úrokových sazeb není dobrý důvod pro to brát si hypotéku. Měla by to být nějaká životní situace - pokud mám partnera, se kterým chci strávit celý život, pokud vím lokalitu, ve které chci žít.“

Peníze
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Absolutní rekord v počtu sjednaných hypoték dosud drží červen 2007, kdy se počty úvěrů vyšplhaly na 10 787 - bylo jich tedy ještě o více než 700 víc než v uplynulém měsíci. Objemy sjednaných úvěrů jsou rovněž druhé nejvyšší za celou historii Hypoindexu. V květnu vystoupaly na 16,081 miliardy korun.

„Ačkoliv nejde o nejvyšší objemy hypotečních úvěrů v historii měření Fincentrum Hypoindexu, vyšší objemy jsme zaznamenali jen v roce 2007. Uvedené akce tak pro zúčastněné banky byly velmi úspěšné. Protože již skončily a banky na ně zatím dalšími akcemi nenavázaly, lze předpokládat, že v červnových statistikách dojde k mírné korekci,“ upozornil Rajdl.

Levné hypotéky s sebou nesou rizika

„Lidé musejí počítat i s tím, že se jim může stát, že budou po nějakou dobu nezaměstnaní, takže si ty hypotéky nesmí brát nadoraz svých příjmů,“ podotkl Rajdl.

Evropská unie chce do budoucna zavést pro hypotéky přísnější pravidla. Ta mají zabránit tomu, aby úvěr získali lidé, kteří neprokážou dostatečnou schopnost splácet úvěr. Současně mají lidem pomoci lépe se orientovat v nabídce hypoték. Banky budou například nuceny upozorňovat na riziko změny úrokových sazeb. Budou muset také projevit větší trpělivost s klienty, kteří se dostanou do potíží se splácením, a nebudou jim smět hned zabavit jejich domy. Pravidla ještě musí schválit Evropský parlament a odsouhlasit členské státy EU.

Lidé se stěhují zpět do měst

Podle realitního analytika Petra Langera lidé byty stále kupují převážně za účelem běžné potřeby. Češi zároveň víc přizpůsobují své požadavky platům, které pobírají. Roste tak zájem o malé byty. Lidé také začínají prodávat domy na okrajích měst. Trend stěhování se do takzvaných satelitů se tak postupně obrací.

Češi se na druhou stranu zbavují chat a chalup. „Prodají svou rekreační nemovitost a hotovost následně použijí částečně na nákup nového bydlení,“ prohlásil Langer s tím, že lidé mají v důsledku přetrvávající recese nižší úspory. Lidé tak chtějí ušetřit za náklady spojené s udržováním těchto nemovitostí. Rekreačních objektů tak bylo v květnu na prodej o 168 procent víc než v loňském roce.