Americká ekonomika jede nejrychlejším tempem za poslední tři roky

Navzdory hurikánům se americkému hospodářství podařilo ve třetím čtvrtletí nasadit nejvyšší rychlost za poslední tři roky. Podle středečního zpřesněného odhadu stoupl růst v ročním přepočtu na 3,3 procenta (podle předběžného odhadu to byla tři procenta). Ve druhém kvartálu činil vzestup 3,1 procenta.

Tahounem bylo mimo jiné zrychlení soukromých investic do zásob a vzestup vládních výdajů, nejvyšších za tři roky. Naopak zpřesněný odhad přišel s nižším tempem růstu spotřebitelských výdajů (z 2,4 na 2,3 procenta), které přitom tvoří více než dvě třetiny amerického HDP. Ještě v předchozím čtvrtletí to bylo 3,3 procenta.

„Vývoj ve Spojených státech určuje ekonomický cyklus ve zbytku světa. Nynější růst předznamenává, že se ekonomice bude dařit i v roce 2018,“ řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Na vývoj americké ekonomiky působily podle něj negativně následky hurikánů Harvey (zejména v Texasu) a Irma (na Floridě). 

„Americká ekonomika dál stojí na spotřebě domácností a vlády. I přes astronomický dluh je prováděna expanzivní hospodářská politika, která zvyšuje optimistická očekávání investorů,“ dodal Křeček. 

Čisté jmění amerických domácností roste

Britský ekonomický list Financial Times napsal před několika dny, že americká ekonomika šlape rok od zvolení Donalda Trumpa prezidentem stále velmi dobře. Robustní spotřeba domácností vede sice k dalšímu poklesu míry spoření, ale vysoká ceny akcií a realit zvyšují jejich čisté jmění. Poměr zadlužení vůči příjmu je tak stále daleko od svého vrcholu před finanční krizí. 

Příznivý vývoj prožívá i trh práce. Míra nezaměstnanosti se v říjnu snížila o 0,1 bodu na 4,1 procenta a je nejníže za téměř 17 let. Slabým momentem je, že mnozí lidé pracují jen na částečný úvazek, i když by chtěli plný, a často v hůře placených profesích. Vysoký je i počet neaktivních lidí, kteří nemají práci a ani ji nehledají, čímž vylepšují statistiky. 

V listopadu se pak spotřebitelská důvěra ve Spojených státech vyšplhala na nejvyšší úroveň za 17 let. Spotřebitelé jsou optimističtější v hodnocení současné situace i vyhlídek na příštích šest měsíců. Vyplynulo to z výsledků průzkumu, které zveřejnila organizace Conference Board. Index důvěry vzrostl na 129,5 bodu z říjnových 126,2 bodu, dostal se tak nejvýše od listopadu 2000.

Očekává se, že americká centrální banka (Fed) v prosinci potřetí v letošním roce zvýší hlavní úrokovou sazbu. Ta je nyní v pásmu 1,00 až 1,25 procenta. Šéfka Fedu Janet Yellenová ve středu v Kongresu řekla, že ekonomická expanze zasahuje čím dál širší spektrum odvětví. Očekává přitom, že ekonomika poroste i nadále, což se odrazí i na úrokových sazbách.

Trump chce ještě vyšší tempo

Ekonomické oživení po recesi v letech 2007 až 2009 pokračuje v USA osmým rokem a zatím nevykazuje žádné znaky ochabování. 

Cílem amerického prezidenta Donalda Trumpa je, aby se roční tempo hospodářského růstu vyšplhalo na tři procenta. Trump chce ekonomiku podpořit výrazným snížením daní a omezením regulace. Jeho administrativě se však významnější opatření v oblasti hospodářské politiky zatím prosadit nepodařilo.

 Analytici dotázaní agenturou Reuters v říjnu nejčastěji očekávali, že v celém letošním roce dosáhne růst americké ekonomiky zhruba 2,2 procenta proti růstu o 1,5 procenta loni. Pro příští rok počítali s dalším zrychlením celoročního růstu, a to na 2,4 procenta.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v listopadu mírně zvýšila odhad letošního amerického růstu na 2,2 procenta, pro příští rok pak na 2,5 procenta, pokud ho bude stimulovat daňová reforma. Příští rok však bude podle ní zároveň vrcholem současného hospodářského cyklu, po němž se nejen hospodářství USA, ale i globální ekonomika vydá zřejmě směrem dolů.