Pryč ze II. pilíře? Má to být možné po pěti letech. A nevratně

Praha – Ze druhého pilíře důchodové reformy by se do budoucna mělo dát po pěti letech vystoupit. Ministerstvo financí chce tak lidi do druhého pilíře nalákat. Píší to Hospodářské noviny (HN). Do druhého pilíře by se pak už ale nedalo vrátit. Změn připravuje Kalouskův resort víc. Zájem o druhý pilíř je totiž zatím nízký, po úpravách volají zástupci penzijních společností.

Lidem nad 35 let skončí 1. července možnost do druhého pilíře vstoupit. Do konce května přitom vstoupilo jen necelých 50 tisíc lidí. Původní očekávání na půl milionu klientů za půl roku se nenaplnila. „Fakt, že druhý pilíř lidé nevzali za svůj, je jasným signálem, aby došlo k úpravám,“ podotkl Josef Beneš, šéf Raiffeisen penzijní společnosti. 

Možnost vystoupit ze druhého pilíře po pěti letech by měla zájem o něj zvýšit. V současné době se totiž klient uváže ke druhému pilíři až do konce produktivního věku.

Miroslav Kalousek (TOP 09)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Po předcházejících debatách s fondy a klíčovými vládními představiteli chce mít ministerstvo financí finální návrh úprav paragrafovaného znění příslušné novely hotový do konce června a poté jej co nejdříve poslat do parlamentu. „Úpravy vycházejí z nashromážděných návrhů, a přitom neodporují konceptu druhého pilíře a jsou provozně proveditelné. V ideálním případě by mohly začít platit letos,“ sdělil HN náměstek ministra financí Radek Urban.

Co nyní s novelou bude, není ale jasné, a to kvůli současné vládní krizi:

  • Kdyby vláda současné koalice pokračovala, mohla by připravené úpravy soukromého spoření na důchod stihnout protlačit v parlamentu.
  • V opačném případě by úpravy druhého pilíře čekaly až na novou vládu. Opozice zároveň nepřestává opakovat, že v případě vítězství ve volbách druhý pilíř zruší. 

Z ankety HN mezi šéfy všech šesti společností, které druhý pilíř nabízejí, vyplývá, že úpravy se ve velké míře shodují s tím, co sami navrhli. Možnost jednorázového výběru části úspor v hotovosti ale ministerstvo financí odmítá. „Druhý pilíř je doplněk ke státní penzi. Nechceme, aby z něj mohli lidé utrácet naráz,“ dodal Urban.

Důchodkyně
Zdroj: ČT24

Chystané úpravy 2. pilíře:

Vstup na omezenou dobu

Možnost vystoupit po pěti letech, bez možnosti opět vstoupit.

Dědění

Možnost volby, zda dědit hotově, či převodem na svůj účet ve 2. pilíři.

Nárok na výplatu z 2. pilíře

Čerpání po dosažení důchodového věku bez podmínky splnit požadovanou dobu pojištění v 1. pilíři.

Volba výplaty penze

Možnost zvolit si délku výplaty důchodu na kratší či delší dobu než nynějších 20 let či doživotně.

Plán ČSSD v případě zrušení druhého pilíře po vítězství ve volbách:

Dvě procenta odváděná lidmi by měla být převedena do pilíře třetího (penzijní připojištění) a tři procenta odváděná státem vrácena do průběžného systému - tedy zestátněna. V rozhovoru pro ČT24 to řekl nedávno stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák (ČSSD).

Ve hře zůstává i možnost převedení všech prostředků ze druhého pilíře do třetího. Pak by ale tito lidé brali nižší důchod.

Na reformu se snáší kritika z více stran. Nezamlouvá se prezidentovi Miloši Zemanovi, opozici, řadě ekonomů ani odborům. Ty by chtěly prosadit vlastní verzi, která obnáší hlavně reformu třetího pilíře. Spoření ve druhém pilíři je podle nich výhodné jen pro lidi, kteří po celý život budou vydělávat nad 1,5násobek průměrné mzdy. Nyní by tak měli mít nad 37 500 korun.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA
Vydáno pod