Kdo s koho? Začíná pařížský aerosalon

Paříž - Na letišti Le Bourget u Paříže začal jubilejní 50. mezinárodní aerosalon. Během příštích sedmi dní se tam představí přes 2 200 vystavovatelů z více než 40 zemí. Největší světový výrobci letadel Airbus a Boeing tam naposledy získali zakázky v přepočtu za 1,8 bilionu korun. Pro letošek počítají pořadatelé s rekordním počtem návštěvníků, až 350 tisíci lidmi.

Airbus přitom už dopoledne oznámil objednávku na 50 kusů svých menších letadel A320neo od americké leasingové společnosti ILFC v hodnotě pěti miliard dolarů (97 miliard korun). Dodávky by se měly uskutečnit v letech 2015 až 2020. ILFC je přitom předním světovým poskytovatelem leasingu na letadla. Loni v prosinci jej od americké pojišťovací skupiny AIG za zhruba 4,8 miliardy dolarů koupilo konsorcium čínských finančních společností.

Boeing zase potvrdil zakázku od britské cestovní kanceláře TUI Travel na 60 strojů 737 MAX za více než šest miliard dolarů (přes 116 miliard korun) a rovněž opci na nákup dalších 90. Stroj 737 MAX je nejnovějším letadlem Boeingu s úzkým trupem a je přímým konkurentem úspěšného letadla Airbus A320neo.

  • Airbus A320 autor: BMI, zdroj: ISIFA
  • Počítačový model Boeingu 737 MAX 8 představený na aeroshow ve Farnborough zdroj: ČT24

Jak dopadne bitva mezi Boeingem 787 Dreamliner a Airbusem A350?

Jako každoročně i letos se pozornost aerosalonu bude z hlediska zakázek zaměřovat hlavně na bitvu mezi nejnovějšími vlajkovými „loděmi“ obou společností. Zatímco Boeing se bude snažit ukázat, že zájem o jeho úsporné velké stroje 787 Dreamliner navzdory letošním problémům s bateriemi neopadl, Airbus bude chtít využít potíží svého konkurenta k tomu, aby nasbíral zakázky na model A350, což je jeho odpověď na dreamlinery. Nové letadlo Airbusu poprvé vzlétlo v pátek.

Akce na letišti Le Bourget u Paříže se každoročně střídá v pořádání největší světové letecké přehlídky s Farnborough u Londýna. Letošní ročník aerosalonu se u Paříže koná do 23. června a první čtyři dny jsou vyhrazeny prezentacím, oznamování novinek a nových zakázek.

Vydáno pod