Průměrná sazba hypoték v říjnu stoupla, vyplatí se fixace na delší dobu

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu zrychlila růst na 2,10 procenta ze zářijových 2,04 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Podle analytiků tak končí doba levných hypoték a vyplatí se nyní fixovat úrokovou sazbu na delší dobu.

V prosinci 2016 začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Letos začala zdvihat sazby také Česká národní banka.

Během října si lidé sjednali 8667 hypotečních smluv, což je o 432 více než v září. V meziročním srovnání počet smluv klesl o 817. Objemy v desátém měsíci také vzrostly a vyšplhaly se na 17,94 miliardy korun. V září byly objemy nižší o 847 milionů korun. V meziročním srovnání byly o 845 milionů Kč nižší.

Hypotéky zdražují (zdroj: ČT24)

„Průměrné sazby Hypoindexu dále potvrzují, že si banky jako reakci na zvyšování základních sazeb ČNB zvolily pomalé promítání utahování měnové politiky do hypotečních úvěrů. Každé další zvýšení sazeb ČNB však přinese vyšší reakci bank. Pokud bude mít ČNB repo sazbu do dvou let okolo tří procent, které nedávno zmínil guvernér ČNB, čekaly by nás v té době i u hypotečních úvěrů sazby, na které jsme byli zvyklí před deseti lety,“ uvedl analytik Fincentra Josef Rajdl.

V říjnu 2007 byla průměrná sazba 5,24 procenta. Postupně rostla až do roku 2008, kdy v srpnu dosáhla vrcholu 5,82 procenta.

Poslední dva měsíce klesá průměrná výše hypotečního úvěru. Klienti bank si půjčují méně, ale průměrná hypotéka pod dva miliony klesla naposledy přesně před rokem. V říjnu letošního roku si lidé půjčovali v průměru 2 069 946 korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Skokové zdražení analytici nečekají

Zdražování hypoték pokračovalo i v listopadu. Většina tuzemských bank sazby zvedla od 0,1 do 0,3 procentního bodu. Další se k tomuto kroku chystají. Důvodem byl růst úrokových sazeb, když bankovní rada ČNB zvýšila 2. listopadu základní sazbu o 0,25 bodu na 0,5 procenta. Současně dále stoupají ceny bytů a podmínky pro získání hypotéky jsou přísnější.

„Růstový trend je zřejmý, ale žádný z ukazatelů neříká, že se dočkáme skokového zdražení,“ míní ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták. Každá desetina procenta sazby nahoru znamená na milionové hypotéce na třicet let růst splátky o přibližně 50 korun. Postupný růst tak nebude žádné drama a silný zájem o hypotéky bude příští rok pokračovat, dodal.

„Poptávka po bydlení ale zatím neslábne. Spousta kupujících má pravděpodobně v plánu stihnout nákup nemovitosti ještě před koncem roku,“ uvedl výkonný ředitel Reality IQ Ondřej Mašín.

Aktuální zájem o nákup nemovitostí není zdražením hypoték dotčen, trh funguje ze setrvačnosti, souhlasil ředitel Next Reality Robert Hanzl. Ochlazení trhu očekává s příchodem Vánoc a začátkem Nového roku, kdy tradičně ubývá realitních transakcí. „Toto ochlazení bude zásadní v růstu cen nemovitostí, které jsou v dnešní době na svých maximech,“ odhadl.

Lidé, kteří si nyní berou hypotéku, by každopádně podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka měli zvažovat fixaci na co nejdelší dobu. „I když úrokové míry na hypotékách rostou, stále jsou z historického hlediska na velmi nízké úrovni,“ říká Křeček. 

Růst úrokových sazeb je tak zatím pozvolný a refixování hypoték by nemělo klientům neúměrně navyšovat splátky. Přesto v případě, že se zhorší ekonomická situace a začne narůstat nezaměstnanost, mohli by se někteří klienti dostat do potíží.

„Při nuceném prodeji nemovitosti lze vzhledem k vývoji nemovitostního trhu očekávat, že cena nemovitosti převýší hypoteční úvěr. V takovém případě sice vlastník přijde o svou nemovitost, ale zůstane bez dluhů, a ještě získá finanční doplatek. Z těchto důvodů lze současnou situaci označit za velmi stabilní,“ dodává Křeček.

Tlak na zdražování zdrojů sílí

Zpřísňování měnové politiky České národní banky vede ke zdražování zdrojů na mezibankovním trhu a na ty musí komerční banky, navzdory ostrému konkurenčnímu boji, reagovat. Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je nyní obecně tlak na zdražování zdrojů na mezibankovním trhu silnější, než se ještě před měsícem předpokládalo.

Například dvanáctiměsíční sazba mezibankovního trhu PRIBOR už se vyhoupla na 0,94 procenta, zatímco před měsícem analytici v průměru předpokládali, že bude na úrovni 0,82 procenta. Dvanáctiměsíční sazba PRIBOR je tak aktuálně nejvýše za posledních více než pět let, od začátku listopadu 2012.

Strmě stoupají ale i další důležité tržní úrokové sazby. Například sazby desetiletých českých dluhopisů míří poměrně nezadržitelně vzhůru. Překonaly již úroveň 1,8 procenta, což je o takřka celý procentní bod výše, než kde byly ještě letos počátkem září. V současnosti se nacházejí na své nejvyšší úrovni od jara roku 2014.

„Sazby desetiletých dluhopisů jsou přitom pro český hypoteční trh ještě směrodatnější než sazba PRIBOR, jelikož vývoj úročení hypoték v Česku se dlouhodobě ze všech druhů tržních úrokových sazeb nejvýrazněji překrývá právě s vývojem úročení dlouhodobých, například právě desetiletých vládních dluhopisů,“ konstatuje Kovanda.

A připomíná, že když se sazba desetiletých dluhopisů naposledy ocitla na své současné úrovni, na jaře 2014, pohybovala se průměrná sazba hypoték v Česku na úrovni kolem 2,8 procenta.

„Když k tomu připočteme, že sazba PRIBOR je již dnes znatelně výše než právě na jaře 2014 a vezmeme-li v potaz i ‚jestřábí‘ výroky bankovních radních ČNB z poslední doby, je zjevné, že se otevírá prostor k dalšímu poměrně znatelnému růstu hypotečních sazeb, který dále nabere na dynamice s příchodem roku 2018. Průměrná sazba hypoték tak poměrně rychle dosáhne tříprocentní úrovně,“ míní Kovanda.

Dodává však, že na dosažení pěti- a až takřka šestiprocentní úrovně průměrné úrokové sazby hypoték, kterou jsme zaznamenali v předkrizových letech 2007 a 2008, to ani v roce 2018 podle něho rozhodně nevypadá.

Vydáno pod