České pivo je konečně chráněné

Plzeň - Český svaz pivovarů a sladoven v Bruselu uspěl s žádostí o udělení ochranného označení České pivo. Značkou se tak budou moci honosit pouze piva, která splňují náročné podmínky, využívají tradičních receptur a postupů a pravidelně je kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

České pivo je již 17. domácím produktem, který se může chráněným zeměpisným označením Evropské unie pochlubit. Svaz pivovarů a sladoven již začal přijímat registrace pivovarů, které mají o využití značky zájem.

„Od příštího týdne může pivovary, které budou na etiketách České pivo uvádět, kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ uvedl ředitel svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Může například nahlížet do varných listů, kde jsou uvedeny všechny suroviny, technologické postupy a parametry piva. České pivo je nyní podobné označení jako Cognac (koňak) nebo Champagne (šampaňské).

Značku České pivo uváděla na svých etiketách řada tuzemských pivovarů i před udělením ochrany Evropské unie. Doposud ale užívání tohoto označení nepodléhalo žádným striktně stanoveným podmínkám. „Označení už zhruba tři čtvrtě roku používá 20 českých piv, pivovary skupiny PMS už několik let. Správný výraz České pivo asi polovina, druhá uvádí například slovní spojení tradiční české pivo, což je něco jiného,“ nastínil Veselý.

Základními požadavky pro užívání chráněného označení jsou nyní místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti, místo původu a složení základních surovin, použitá technologie typická pro výrobu českého piva a kvalitativní ukazatele hotového piva, jako jsou extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost či míra prokvašení.

Podobné označení jako nyní získalo České pivo, registruje Evropská komise zatím pouze pro Bavorské pivo. V ostatních případech využívají chráněného zeměpisného označení pouze jednotlivé výrobkové řady pivovarů z různých zemí. Na seznamu piv z Česka, která mají chráněné označení Evropské unie, je v současnosti Chodské pivo, registraci Budějovického piva, Budějovického měšťanského varu a Českobudějovického piva si Česko vyjednalo v přístupové smlouvě k EU.

Výroba piva
Zdroj: ČT24