Češi si užívali nižších cen za benzin a volání

Praha – Inflace v České republice klesá. Ve srovnání s dubnem se snížila o dvě desetiny procenta. Meziroční nárůst spotřebitelských cen pak zpomalil na 1,3 desetiny procenta. Informaci zveřejnil Český statistický úřad. Zlevnily třeba telekomunikační služby a zemní plyn. Lidé si naopak připlatili za některé potraviny.

Slabá poptávka drží ceny dole

Ceny zemního plynu meziměsíčně klesly o 6,2 procenta a ceny telefonických a telefaxových služeb o 3,6 procenta. Nižší byly také ceny pohonných hmot, a to o 1,7 procenta. Klesly rovněž ceny kosmetického zboží. „Dokud se ekonomika nezvedne a spotřebitelé nezačnou utrácet, inflace zde bude jen okrajovým tématem,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Vývoj inflace podle něj potvrzuje, že česká ekonomika inflačními tlaky netrpí, spíše naopak. Slabá poptávka totiž omezuje prostor pro zvyšování cen spotřebního zboží a nutí obchodníky i výrobce držet ceny na uzdě. „Nízká inflace rovněž potvrzuje názor, že nízké úrokové sazby budou mít v ČR delšího trvání, než to vypadalo třeba před půl rokem,“ dodal. 

Meziroční míra inflace v ČR v květnu 2013
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský:

„V nadcházejících měsících další výraznější pokles meziroční inflace nečekáme, spíše se dají předpokládat pouze mírné výkyvy od hodnoty dosažené v květnu.“

„Ekonomika je v recesi a pro recesi je typický pokles cen. Pokles cen je očistný. Kdyby nedošlo ke zvýšení DPH, byla by inflace ještě mírnější. Jen samotná změna daní vystřelila ceny nahoru a přispěla k růstu cen o 0,8 procentního bodu. Bez zvýšení DPH bychom byli těsně nad nulou a centrální banka by se už vážně bála deflace. Jinými slovy, kdyby nedošlo ke zvýšení DPH, ČNB by už nejspíš intervenovala proti silné koruně jak divá,“ konstatoval hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Květnová nezaměstnanost a inflace (zdroj: ČT24)

Na meziročním zpomalení cenového růstu se podílely především ceny v oddíle bydlení, kde ceny zemního plynu přešly z růstu o 2,1 procenta v dubnu v pokles o 4,2 procenta v květnu. „Rozhodující vliv na výši celkové meziroční hladiny spotřebitelských cen měly i nadále ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, zatímco vliv cen v oddíle bydlení se snížil,“ uvedl ČSÚ. 

Nakupování
Zdroj: ČT24/ISIFA/CandyBox Images
Vydáno pod