Průmysl a stavebnictví – tentokrát lepší čísla než minule

Praha – Český průmysl i stavebnictví se pomalu začínají dostávat k lepším výsledkům. V měsíci dubnu se průmyslová výroba meziročně zvýšila o půl procenta, přičemž v březnu propadla o 6,1 procenta (revidovaný výsledek). Meziměsíčně byla nižší o 0,7 procenta, jak uvedl Český statistický úřad. Podle jeho údajů se navíc v dubnu zmírnil i propad stavební výroby.

Naposledy přitom meziroční produkce rostla loni v říjnu. V dubnu přispěla k meziročnímu růstu nejvíce výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba elektrických zařízení a výroba strojů a zařízení. Nejvíce naopak klesla výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení a výroba základních kovů, hutní zpracování a slévárenství.

Petr Dufek, ekonom ČSOB 

„Nové zakázky naznačují, že to nejhorší už má zřejmě naše nejsilnější odvětví téměř za sebou.“

„Duben je letos první měsíc v roce, kdy průmysl dokázal meziročně růst. Růst je ale daný větším počtem pracovních dní. Díky tomu vzrostl o půl procenta, po očištění ale poklesl o 3,4 procenta,“ vysvětlil analytik Home Credit Michal Kozub.

Co udělají s průmyslem povodně?

„Následující měsíce ukážou, jak povodně narušily tuzemským podnikům jejich dodavatelské řetězce. Stále však věřím, že bychom již v závěru letošního roku mohli pozorovat první známky zlepšení vývoje ekonomiky, a tím i průmyslu,“ prohlásil partner PwC Petr Smutný k tomu, jak se promítnou následky velké vody do vývoje českého průmyslu.

Průmyslová výroba a stavební produkce v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Stavební výroba v dubnu zmírnila pokles na 11,4 procenta

Co se týče stavební výroby, zaznamenali stavebníci v porovnání se stejným loňským obdobím pokles o 11,4 procenta, v březnu činil po revizi 22,3 procenta. Zahájených a dokončených bytů v dubnu meziročně přibylo, naopak ubylo stavebních povolení.

Podle Tomáše Vlka, analytika Patria Direct, je však propad sektoru stále rychlý: „To není mnoho, když vezmeme v potaz, že v dubnu už pro stavebnictví neznamenalo žádné omezení počasí, které naopak výrazně dolehlo na aktivitu o měsíc předtím.“

Bydlení
Zdroj: Isifa/Rex Features/Anglia Press Agency

Přitom analytiky vývoj ve stavebnictví příliš nepřekvapil. Jeho propad totiž čekají po celý letošní rok. „Propad stavebnictví pokračuje i nadále. Dubnová statistika pouze potvrzuje, že šestiletá recese tohoto odvětví nebere konce,“ přiblížil analytik ČSOB Petr Dufek, podle nějž zvlášť slabý byl tentokrát výsledek inženýrského stavitelství, které stále trpí nedostatkem zakázek ze strany veřejného i soukromého sektoru.

Stavebnictví se ode dna hned tak neodrazí

A propad českého stavebnictví bude podle ekonomů pokračovat. „Stavebnictví se letos propadá již pátým rokem. Nejde přitom jen o dopady celosvětové ekonomické krize, ale zejména o důsledky úsporné politiky české vlády, které chybí jasná vize a koncepce nejen dalšího rozvoje, ale i toho, jak tuto republiku vyvést z krize,“ prohlásil tajemník Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Michael Smola a dodal, že už nyní je „možné s určitostí předpokládat, že ani za měsíc nebude komentář radostný“.