Francouzští vinaři se bojí čínské odvety za solární panely

Peking – Čína pohrozila Evropské unii odvetou za chystané antidumpingové clo na dovoz levných čínských solárních panelů. Začala uvažovat o protiopatřeních u dovážených evropských vín – vláda údajně již zkoumá možnosti antidumpingových a antidotačních opatření na vína pocházející z EU. Proti čínskému postoji se ohradila Francie, která je největším evropským producentem vína. Prezident François Hollande už požádal o schůzku všech 27 zemí EU – chce přijmout společný „solidární“ postoj k obchodním jednáním s Čínou.

Jak uvedlo ministerstvo obchodu v prohlášení na internetových stránkách, Čína se staví „rozhodně proti“ clu EU a doufá, že Evropa projeví upřímnou snahu a flexibilitu k tomu, aby obě strany mohly najít řešení prostřednictvím jednání.

Evropská komise informovala v úterý, že se rozhodla uvalit s platností od čtvrtka předběžné antidumpingové clo na dovoz levných solárních panelů z Číny v počáteční výši 11,8 procenta. Pokud se Brusel a Peking do dvou měsíců nedohodnou na řešení sporu, clo se v srpnu v průměru zvýší až na 47,6 procenta.

Zavedení cla by podle pozorovatelů mohlo mezi Evropskou unií a Čínou vyvolat obchodní válku, přestože eurokomisař pro obchod Karel De Gucht ujistil, že to není účelem cla.

Ve snaze najít rychle cestu ke kompromisu vyvinuly velké státy EU nátlak na to, aby clo bylo nízké – proti jeho zavedení se postavilo nejméně 14 států EU včetně Německa, Británie a Nizozemska. Pro zavedení cel je malá skupina zemí v čele s Francií a Itálií. Rozhodnutí uvalit clo představuje dosud největší zásah Bruselu proti dovozu.

Francie chce bránit své vinaře

Úvahy Pekingu o antidumpingových opatřeních na evropská vína odsoudilo francouzské ministerstvo obchodu. „Bereme to velmi vážně. Způsob, jakým to bylo představeno, se nám zdá nepřiměřený a odsouzeníhodný,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného představitele ministerstva. Francie podle něj bude bránit své vinaře a řešit situaci společně s Evropskou komisí.

„Francouzský prezident si přeje, aby se prostřednictvím Evropské komise uskutečnila schůzka, z níž by vyplynul solidární společný postoj sedmadvacítky,“ prohlásila mluvčí francouzské vlády Najat Vallaudová-Belkacemová po zasedání kabinetu s prezidentem.

Solární elektrárna
Zdroj: Global Warming Images/Isifa/Rex Features

Čína je největším výrobcem solárních panelů na světě. Unie zemi viní, že na evropském trhu prodává tyto panely pod výrobními náklady, aby vytlačila konkurenci – podle De Guchta by ceny čínských solárních panelů prodávaných v Evropě měly být o 88 procent vyšší, než v současnosti jsou.

Evropa je největším solárním trhem na světě. Čínské firmy podle evropských výrobců nyní ovládají více než 80 procent evropského trhu se solárními panely, ačkoli ještě před několika lety na něm měly téměř nulový podíl.