Stát plánuje omezit škrty a podpořit ekonomiku

Praha - Doba tvrdých škrtů v rozpočtu končí. Ministerstvo financí od příštího roku přestane tlačit na snižování deficitu, a naopak přidá peníze na podporu ekonomiky. Počítá s tím ve svém novém fiskálním výhledu. Podle něj by letos měl schodek rozpočtu klesnout z loňských 4,4 procent hrubého domácího produktu na 2,8 procent. To bude stačit vládě i pravidlům Evropské komise.

Kalouskův úřad počítá s tím, že Evropská komise příští rok ukončí s Českem řízení o nadměrném schodku. Ten by měl být pod třemi procenty. „Po splnění tohoto cíle již nebude docházet k dalšímu prohlubování fiskálního (rozpočtového) úsilí. Nástrojů fiskální politiky bude naopak, i když v omezené míře, využito pro stimulaci domácí ekonomiky, která by měla v letech výhledu zaznamenat postupné oživení,“ píše se ve výhledu.

Najde se v rozpočtu skutečně víc peněz na investice? „Není to žádná částka, od které bychom mohli očekávat oživení ekonomického růstu, ale je dobré, že se alespoň změní ten trend. Znovu začneme investovat, a ne jen škrtat, tak jak jsme to viděli v posledních třech letech,“ řekl ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Další utahování už v tuto dobu nebude. Už jsme se dostali na určitou úroveň, kdy si můžeme dovolit část prostředků dát na podporu růstu. Mám jedinou obavu, že když už je máme k dispozici, vzniká problém nepřipravenosti staveb. Ale je nutné se do projektů pouštět,“ uvedl Michal Mejstřík, předseda Mezinárodní obchodní komory.

image_472767
Zdroj: ČT24

Další snižování deficitu se neplánuje

Ministerstvo v příštích letech nepočítá s dalším snižováním deficitu. Pro rok 2014 naplánovalo deficit 2,9 procent a v dalších dvou letech 2,8 procent HDP. V listopadu počítalo s deficitem pro roky 2014 a 2015 na 2,7 procent a 2,4 procent HDP. „Dlouhodobě udržitelné snížení vládních deficitů pod hraniční úroveň tří procent HDP, kterým je ukončení postupu při nadměrném schodku podmíněno, představuje ovšem i nadále stěžejní cíl vlády,“ upozornil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.„Myslím, že celkový záměr udržovat deficit pod třemi procenty a dál už nešetřit je docela příjemný,“ komentoval Dufek. Česká národní banka v nejnovější Zprávě o inflaci odhaduje letošní deficit veřejných financí na 2,4 procent HDP a v roce 2014 2,2 procent HDP.

Celkový vládní dluh by měl letos podle fiskálního výhledu stoupnout na 48,5 procent HDP z loňských 45,8 procent. Do roku 2016 by měl vzrůst až na 51,9 procent HDP. Celkový vládní dluh podle kritérií pro přijetí eura nesmí překročit 60 procent HDP.

image_472778
Zdroj: ČT24

Za loňský deficit mohly restituce a úpravy v čerpání z eurofondů

Důvodem loňského vysokého deficitu veřejných financí bylo jednorázové zaúčtování církevních restitucí a úpravy v čerpání fondů EU. Bez těchto vlivů byl loni deficit veřejných financí 2,5 procent HDP. Deficit veřejných financí EU loni činil čtyři procent HDP.Květnový fiskální výhled je podle ministerstva pojímán jako doplněk Konvergenčního programu ČR, ze kterého datově a informačně čerpá. Dále je postaven na dubnové makroekonomické predikci ministerstva a aktualizaci střednědobého výdajového rámce pro státní rozpočet a státní fondy schválené v dubnu vládou. Podle makroekonomické predikce by letos měla ekonomika stagnovat a příští rok růst o 1,2 procent, v roce 2015 o 2,1 procent a v roce 2016 o 2,6 procent.

Rozhovor s Michalem Mejstříkem, předsedou Mezinárodní obchodní komory (zdroj: ČT24)
Vydáno pod