ČEZ zvýšil čistý zisk o třináct procent, pomohl mu prodej akcií MOL

Čistý zisk energetické Skupiny ČEZ vzrostl meziročně za první tři letošní čtvrtletí o 13 procent na 16,6 miliardy korun. Pomohl mu v tom zejména prodej akcií společnosti MOL (přispěl 4,4 miliardami Kč) a prodej nemovitostí (1,1 miliardy). Skupina zároveň potvrdila, že očekává celoroční výhled čistého zisku očištěného o mimořádné vlivy na úrovni 19 miliard korun.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) klesl meziročně o 6 procent na 41,1 miliardy korun, oznámila skupina. Přičítá to poklesu realizačních cen vyrobené elektřiny (–3,1 miliardy korun) a růstu nákladů na emisní povolenky (–1,3 miliardy korun). 

Naopak za pozitivní vliv označuje vyšší výrobu v jaderných a větrných elektrárnách (+1,9 miliardy Kč). 

Provozní výnosy dosáhly 146,7 miliardy korun a meziročně vzrostly o procento. Výroba elektřiny z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren vzrostla o 25 procent, především díky nárůstu výroby ve větrných parcích v Rumunsku a díky akvizicím větrných zdrojů v Německu na konci roku 2016. Skupina meziročně zvýšila prodej zemního plynu koncovým zákazníkům o 30 %.

Předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš považuje dosavadní průběh roku pro Skupinu ČEZ za úspěšný. 

Od září je součástí Skupiny ČEZ společnost Elevion, což je jeden z největších poskytovatelů komplexních energetických služeb v Německu. A také větrná farma v lokalitě Lettweiler Höhe (35,4 MW), čímž instalovaná kapacita Skupiny ČEZ v německých větrných farmách vzrostla již na téměř 134 MW.
Daniel Beneš
předseda představenstva a generální ředitel ČEZ

Místopředseda představenstva a finanční ředitel Martin Novák uvedl, že společnost potvrdila celoroční výhled čistého zisku očištěného o mimořádné vlivy na úrovni 19 miliard korun. Přičetl to „nižšímu výhledu odpisů a úroků oproti očekáváním v srpnu“. 

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce vzrostla za první tři čtvrtletí meziročně o 3,7 procenta, po klimatickém a kalendářním očištění o 3,6 %, uvedla zpráva. U velkoodběratelů je nárůst o 4,1 % a u domácností o 3,8 %, což společnost považuje za známku dobré kondice českého hospodářství.

„Výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí zaostaly za očekáváními, a to zejména na úrovni provozní i čisté ziskovosti. Na úrovni (provozního zisku) EBITDA se negativně podepsaly nižší realizační ceny a vyšší náklady na emisní povolenky. Naopak pozitivně působila struktura výroby díky vyššímu využití jaderných elektráren,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

ČEZ do letošního výhledu nezařadil prodej černouhelné elektrárny Varna bulharské společnosti SIGDA OOD, o kterém informoval na konci října. Podle Frayera se obchod zřejmě uskuteční až v příštím roce.

„Pro nás je důležité potvrzení cíle na čistý zisk, ze kterého se počítají dividendy. Podle dividendové politiky by ČEZ mohl vyplatit ze zisku tohoto roku 35,3 koruny na akcii při hrubém výnosu 7,3 procenta,“ doplnil analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

ČEZ nyní potvrdil odhad čistého zisku za letošní rok na 19 miliardách korun. Letos vyplatil dividendu 33 korun na akcii.

Vývoj společnosti ČEZ
Zdroj: ČT24