Skoncujme s poplatky za roaming, vyzvala eurokomisařka Kroesová

Brusel – Evropská komisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová při vystoupení ve výboru Evropského parlamentu v Bruselu vyzvala ke zrušení poplatků za roaming. Jedině tak podle ní dojde k vytvoření evropského jednotného vnitřního trhu v telekomunikacích. Kromě zrušení poplatků za roaming k tomu bude podle členky Evropské komise potřeba zajistit i otevřenost internetu.

Kroesová, která na sebe upozornila v posledních letech právě tažením za nižší ceny přeshraničního volání, v parlamentním výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů zdůraznila, že jen „v rámci skutečného jednotného trhu může roaming přestat existovat – z právního i ekonomického hlediska“.

Eurokomisařce, která se snaží o zavedení jednotného vnitřního trhu v sektoru telekomunikací a posílení konkurenceschopnosti Evropy v této oblasti vůči USA a Asii, ale na prosazení jejích návrhů zbývá relativně málo času. Už za rok se totiž budou konat volby do Evropského parlamentu, po nichž se změní i složení Evropské komise. Zároveň je to pro mnoho členských zemí citlivá otázka.

Podle Kroesové by ale mohl být konečný legislativní návrh prosazen do Velikonoc 2014. „Chci, abyste pak mohli přijít před voliče a mohli jste říci, že jste skoncovali s poplatky za roaming,“ řekla poslancům.

Členka EK připomněla, že jednotný trh v telekomunikacích by zajistil „právo na otevřený internet tím, že by garantoval neutralitu webu“. Konkrétně by to znamenalo, že by operátoři nemohli například blokovat služby jako Skype nebo zpomalovat rychlost internetového spojení.

Vydáno pod