Exportéři se obávají posilující koruny. Mohla by ovlivnit dobře rozjetý zahraniční obchod

Události: Zahraniční obchod a posilující koruna (zdroj: ČT24)

Zahraniční obchod Česka skončil v září v přebytku 20,2 miliardy korun, meziročně tak byl o 800 milionů korun vyšší. Kladně se na tom tradičně podepsal zejména obchod s auty, stroji a elektrickými zařízeními. Zlepšil se i výsledek obchodování s koksem a rafinovanými ropnými produkty. Pro příští rok působí exportérům obavy posilující koruna.

Pro letošní rok byli exportéři z velké části zajištěni, to znamená, že je posilující koruna zatím nezasáhla, uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. Dodala však, že příští rok už můžou mít se sílící korunou problém, nicméně velice dobře vypadá výhled zahraniční poptávky.

Podle ekonomů bude kurz koruny pořád posilovat. Od dubna se česká měna dostala z kurzu 27 korun za euro až k 25,50. Do prosince by mohlo být euro ještě o něco levnější. V půlce příštího roku bude pak podle odhadů kolem 25,30 korun. 

Vývoj koruny k euru
Zdroj: ČT24

Vývoz se podle předběžných výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně zvýšil o 1,8 procenta a dovoz o 1,6 procenta. V meziměsíčním srovnání byl vývoz po sezonním očištění nižší o 2,1 procenta a dovoz o 2,9 procenta. Podle analytiků trh čekal horší výsledek, takže tohle je pozitivní zpráva, která dokládá to, že se po létě, které bylo paralyzováno dovolenými, vše vrací do starých kolejí.

A naopak negativní vliv na celkovou bilanci zahraničního obchodu mělo prohloubení deficitu obchodu s ropou a zemním plynem o 3,7 miliardy korun a s kovy o 2,4 miliardy.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že od začátku letošního roku činí celkově přebytek zahraničního obchodu 139 miliard korun, což je o necelých deset miliard méně než v minulém roce. „Zahraniční obchod tak letos skončí opět v solidním přebytku, nicméně na hodnotu z minulého roku přesahující 163 miliard korun patrně nedosáhne. Nadále lze však hodnotit tuzemský export pozitivně,“ uvedl.

Špicar: Česká ekonomika se mění díky robotizaci, automatizaci a digitalizaci (zdroj: ČT24)

„Očekáváme, že poslední čtvrtletí roku bude ve znamení zrychlení hospodářského růstu nejenom v Česku, což se výrazně projeví na domácích vývozech,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. A souhlasí se Seidlerem, že na rekordní loňský přebytek letos čeští exportéři pravděpodobně nedosáhnou.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar upozornil, že do budoucna budou českou ekonomiku stále více ovlivňovat dva trendy.  Česko velmi dlouho zaostávalo za nejvyspělejšími ekonomikami v oblasti digitalizace, robotizace a automatizace, a to z toho důvodu, že si firmy nebyly schopny vydělat dostatek peněz k tomu, aby mohly do velmi finančně náročných operací a rekonstrukcí svých závodů investovat. „Takže díky již několikaleté silné konjunktuře si vydělaly dostatek na to, aby mohly například do robotizace investovat,“ říká Špicar.

A druhým důvodem, proč bude nyní zmíněná digitalizace, robotizace a automatizace akcelerovat je, že je fatální nedostatek pracovníků. „Nejrychlejší řešení je buď navyšovat mzdy a tím si stávající zaměstnance udržet či získat nové nebo nahrazovat zaměstnance roboty,“ dodává Špicar.

Kvůli sílící koruně klesá v zahraničí atraktivita českého zboží

Rychlejší růst české ekonomiky proti zahraničním ekonomikám totiž podle ředitelky Next Finance Markéty Šichtařové jednoduše způsobil to, že v Česku vládnul větší hlad po zboží z dovozu, než jaký byl za hranicemi po českém zboží. „V lednu až září 2017 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 139,3 miliard korun, což představovalo meziroční pokles o 9,7 miliard korun. A tuto ztrátu zahraniční obchod do konce roku určitě nedožene. Už kvůli tomu, že koruna stále viditelněji posiluje pod 26 korunovou hladinu,“ říká Šichtařová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kvůli postupně sílící koruně bude za hranicemi klesat atraktivita českého zboží. „Přebytek obchodní bilance za rok 2017 rozhodně skončí pod úrovní 160 miliard korun,“ dodává.

Za dobrými výsledky stojí výrobci aut a strojařské firmy

Za dobrými výsledky zahraničního obchodu už tradičně stojí výrobci automobilů a strojařské firmy. Podle ČSÚ se přebytek obchodu s motorovými vozy v září meziročně zvýšil o 2,1 miliardy korun a se stroji o 1,7 miliardy korun. Nárůst přebytku zaznamenal také obchod s elektrickými zařízeními, proti loňskému září byl vyšší o 1,2 miliardy korun.

U obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty se pak zmenšil schodek o 1,7 miliardy korun a u bilance s chemickými výrobky a přípravky schodek klesl o 1,4 miliardy.

Přebytek obchodu se státy Evropské unie v devátém měsíci meziročně stoupl o 7,3 miliardy na 57,1 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo EU se pak prohloubil o 6,7 miliardy na 35,7 miliardy korun.

Vydáno pod