Odbory varují: II. pilíř se vyplatí až od platu 37 500 korun

Praha - Odbory nedoporučují lidem zapojit se do vládní reformy penzí. Vstup do druhého pilíře se podle nich vyplatí jen těm, kteří budou celý život vydělávat víc než 1,5násobek průměrné mzdy, což je zhruba 37 500 korun. Odboráři proto navrhují raději posílit třetí pilíř, tedy doplňkové spoření. Budoucí vláda by podle odborů měla druhý pilíř zcela zrušit. Stejný názor zastává i ČSSD, která zatím vede v průzkumech veřejného mínění a pravděpodobně vyhraje příští parlamentní volby.

Podle odborářů jde o „velkou důchodovou loupež“

Počet lidí, kteří vstoupili do druhého pilíře, je nízký. Místo odhadovaných statisíců se tímto způsobem rozhodlo spořit jen zhruba 32 tisíc osob. Premiér Petr Nečas (ODS) měl v týdnu tiskovou konferenci, kde se snažil vyvrátit mýty, které se podle něj kolem reformy objevily. „Reformu už jsme dříve nazvali velkou důchodovou loupeží. V současné době dostala velkou trhlinu a my jsme tomu rádi,“ podotkl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. 

Nečas na brífinku mimo jiné prohlásil, že jedním z mýtů je i tvrzení, že je důchodová reforma dělaná jen pro bohaté. „Vyplatí se polovině obyvatel. Důležité ovšem je, jakou strategii člověk volí,“ konstatoval premiér.

Zda se vám vstup do druhého pilíře vyplatí, si můžete spočítat v důchodové kalkulačce na webu ČT24. Odkaz ZDE.

Odbory ale tvrdí něco jiného. „Vláda vytvořila produkt pro deset procent lidí. Ti nejbohatší ale spoření ve druhém či třetím pilíři nepotřebují. Zajistí se na stáří jinak,“ uvedl expert ČMKOS Vít Samek. Podle něj není fér nutit starší lidi, aby do reformy vstupovali. Aby díky ní měli ze spoření nějakou penzi, museli by si ukládat peníze po desetiletí. Odvolává se přitom na propočty České národní banky, vládní údaje či na data mezinárodních institucí.

Důchodový "pilířový" systém
Zdroj: ČT24

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS:

„Jsem moc rád, že lidé nepodlehli nabídkám kapitálových fondů a že si udrželi svůj vlastní selský rozum a do tohoto riskantního podniku zatím nevstupují. Doufám, že si tuto filozofii udrží a v budoucnu bude možné jít jinou cestou.“

Odboráři volají po reformě třetího pilíře - dle svého návrhu

Šéf ČMKOS připomněl, že odboráři připravili svou vlastní verzi reformy. Tu tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zcela neodsoudil, dle jeho slov pro ni ale „nebyla politická vůle“. Součástí tohoto návrhu byla hlavně reforma třetího pilíře.

Opoziční ČSSD už mnohokrát avizovala, že hodlá druhý pilíř zrušit. Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky je o něj tak malý zájem, že jeho budoucí zrušení nebude složité a vláda by poté měla soustředit síly na stabilizaci průběžného státního pilíře financování penzí. Prostředky ze druhého pilíře by měly být po jeho zrušení převedeny do pilíře třetího (penzijní připojištění). 

Investice
Zdroj: ČT24/ISIFA

Vláda odstartovala svou důchodovou reformu letos v lednu. Lidé mohou přesměrovat tři procentní body do vlastního spoření u fondů, k tomu musí přidat ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Osoby nad 35 let se mohou do tohoto spoření na penzi zapojit jen do pololetí.

Brífink odborů ke druhému pilíři důchodové reformy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod