Eurozóna ožívá, evropští bankéři zpomalí pumpování peněz do ekonomiky

Eurozóna ožívá (zdroj: ČT24)

Evropská centrální banka (ECB) sníží od ledna měsíční objem nákupů dluhopisů na 30 miliard eur (767 miliard korun) z nynějších 60 miliard. V nákupech hodlá pokračovat nejméně do konce září 2018. Banka zároveň oznámila, že se rozhodla ponechat své úrokové sazby na rekordních minimech.

ECB se prostřednictvím nízkých úrokových sazeb a rozsáhlých nákupů dluhopisů snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně. Finanční trhy nyní čekají na tiskovou konferenci šéfa ECB Maria Draghiho, která začne ve 14:30 hodin. 

Centrální banka podle agentury Reuters mohla přistoupit k omezení stimulačních opatření díky pokračujícímu hospodářskému oživení v eurozóně. Banku nicméně i nadále znepokojuje nízká úroveň inflace.

Je to opatrný postup, říká analytik

„Snížení objemu měsíčních nákupů je relativně mírné. Opatrnost ECB je zřejmá také v tom, že nákupy budou trvat nejméně do konce třetího čtvrtletí 2018 a v případě potřeby mohou být prodlouženy nebo může být navýšen jejich objem,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. 

ECB podle něj evidentně nechce svým rozhodnutím vzbudit na finančních trzích jakékoliv obavy z příliš rychlého zpřísňování měnových podmínek v eurozóně a stejně se tak chce vyhnout scénáři přílišného posílení kurzu eura, jež i tak již letos posílilo poměrně výrazně.

Umírněný postoj ECB podle Jáče kontrastuje s hlasy České národní banky, které signalizují možnost rychlejšího růstu úrokových sazeb v Česku, než se dosud čekalo.  

ECB nakupuje dluhopisy už více než dva roky. Za tu dobu nakoupila cenné papíry za více než dva biliony eur, převážně státní dluhopisy.

Bezprostředně po oznámení čtvrtečního kroku euro oslabilo, vůči koruně z úrovně těsně nad 25,60 pod 25,58 korun za euro, připomněl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Poukázal na to, že poklesl výnos desetiletého dluhopisu ECB, jelikož se úložky do korunových aktiv relativně zatraktivnily v porovnání se situací před oznámením záměru ECB.

„Trh tedy hodnotí vzhledem k očekávání záměr ECB jako konsensuální, byť mírně holubičí. Záměr je v zásadě v souladu s obecnějším očekáváním a neměl by změnit stávající plán České národní banky ohledně utahování měnověpolitických šroubů.“ podotkl Kovanda. 

Kdy program skončí?

Centrální banka se takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky, které zahrnuje rozsáhlé nákupy dluhopisů, snaží v eurozóně podporovat hospodářský růst a inflaci.

Rozhodnutí o úpravě programu kvantitativního uvolňování má i praktickou stránku: v rukou ECB je už dnes značná část trhu s vládními dluhopisy eurozóny. V názoru na to, kdy bude program ukončen úplně, se ekonomové rozcházejí – část jich předpokládá, že to bude v roce 2018, někteří si myslí, že to bude až „někdy v roce 2019“.

Analytici předpovídají, že hospodářské oživení potrvá i v příštím roce, inflace se však bude pohybovat pod dvouprocentním cílem ECB minimálně do konce roku 2019.

Vydáno pod